Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Roba u jednom smeru

    U spoljnotrgovinskoj saradnji ex Ju republikama smo u minusu, a za poslednjih 13 godina Hrvatska je na srpsko tržište uložila 566 miliona evra, a Slovenija čak tri puta više.

    „Konzum“ nema nameru da dođe na tržište Srbije, ali će zato „Merkator“ biti najjači trgovinski lanac „Agrokora“ U Srbiji, uz „Ideu“, koja nastavlja da posluje kao i do sada.

     

    Time je hrvatska privreda dodatno ojačala svoju poziciju u našoj zemlji, dok su našim firmama vrata kod komšija zatvorena.

     

    Hrvatska i slovenačka ulaganja u Srbiju, po broju otvorenih preduzeća i visini investicija više desetina puta su veća nego u obrnutom smeru.

     

    Srpska roba je i dalje veoma slabo zastupljena na tim tržištima. I dok, poređenja radi, kod nas posluje 280 hrvatskih preduzeća, naših je tamo svega desetak, sa ukupnim ulaganjem od 40 miliona evra, dakle sedam puta manjim.

     

    Od važnijih domaćih investitora ističemo „Svislajon Takovo“, NCA „Investments grup“, „Tarket“, „Galeb grupu“, „Tesla štednu banku“ i neku manju firmu…

     

    Još je nepovoljniji odnos sa Slovenijom, koja ima 1.500 registrovanih predstavništava u Srbiji, a oko 500 aktivnih firmi.

     

    Slovenačke firme u Srbiji koriste Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, pre svega „Gorenje“, „Kolposan“, „Impol Seval“, JUB Šimanovci, „Helios“… Od srpskih kompanija tamo su prisutni jedino „Komtrejd“, „Nektar“, „Beohemija“ i nekoliko manjih firmi.

     

    Domaće firme se žale da im je mnogo teže da plasiraju svoju robu u Sloveniju, nego u Hrvatsku. A neke vrste proizvoda, mahom konditora i pića, koje se nađu u slovenačkikm rafovima, mogu da se prebroje prstima jedne ruke.

     

    Za nijansu je bolja situacija u Hrvatskoj, gde pored konditora, nude i neke druge artikle, poput vode, piva, vina.

     

    Iako je naša roba slabo zastupljena na ovim tržištima, postoje brendovi iz Srbije koji su godinama visoko kotirani, poput „jafa“ keksa, „plazme“ ili „smokija“. Valja napomenuti, da njihovi privrednici imaju znatno manje problema kod plasmana svoje robe na srpskom tržištu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE