Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka: Milijarde evra štete od poplava

    Poplave u Nemačkoj nanele su štetu od najmanje 11 milijardi evra, ali su te procene preuranjene, jer voda i dalje preti. Sledi dug i težak oporavak, ali posledice će biti velike.

    Bavarski grad Deggendorf je praktično još pod vodom, a na istoku je još dug put podivljale reke Labe do ušća u Severno more.

    Lako se može dogoditi da će još neke brane popustiti i da će još toga biti uništeno. Ali, teško je već reći i kolika je šteta od ove poplave.

    Nemačka komora DIHT podseća kako je prošla poplava 2002. nanela štetu od 11 milijardi evra i da je najmanje toliko štete i ovaj put. U komori podsećaju da je popis štete veoma dug, jer nije reč samo o uništenoj robi u skladištima i rodu na njivama, već su i mnoge mašine pod vodom, čitavi vozni parkovi će možda morati na otpad, a negde su sigurno oštećene i zgrade.

    S druge strane, političari obećavaju "brzu i nekomplikovanu" pomoć pogođenima i da "niko neće biti zaboravljen". U načelu, u takvim situacijama je nadležna pokrajina gde se katastrofa dogodila i vlada pokrajine Bavarske je već održala vanrednu sednicu na kojoj je odlučeno o brzoj pomoći od 150 miliona evra.

    Savezna vlada obećala je još 100 miliona prve pomoći, a i Brisel je spreman pomoći fondom solidarnosti, dok nemački ministar privrede Rösler priprema, zajedno sa resornim udruženjima i nemačkom Bankom za obnovu (KfW) program od deset tačaka da se hitno pomogne pogođenoj privredi.

    Te mere sežu od povoljnih kredita koje će nuditi Banka za obnovu preko lokalnih, komercijalnih banaka, programa reprogramiranja postojećih dugova pa sve do privremene "amnestije" kompanijama koje su zbog poplave postale nelikvidne da neće morati proglasiti stečaj pre proleća sledeće godine.

    Uprkos svim tim lepim namerama, za mnoge pogođene počinju crni dani, posebno će se teško oporaviti "mali" poslovni poduhvati, a  zabrinuti su i poljoprivrednici, jer čak i onima koji su bili osigurani, ova godina će biti katastrofa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE