Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina i Nemačka, spoj divova

    Kina vidi Nemačku vidi kao kapiju u Evropsku uniju (EU), jer je zavisna od izvoza, ali, i obratno, niko u Aziji ne može da ugrozi značaj Kine za Nemačku. Spoj azijskog i evropskog diva je spoj ekonomskih pobednika.

    Nemačka je prva država  koju posećuje kineski premijer Li Keqiang, što pokazuje da su odnosi sa Berlinom od posebnog značaja za Peking. Za kinesko rukovodstvo Nemačka je kapija u Evropu, a, kako kažu , kažu poznavaoci, kancelarka Angela Merkel neko ko može da završi svaki posao, a piše RTS.

    Spoj azijskog i evropskog diva je spoj ekonomskih pobednika koji se međusobno ispomažu, a koji se najbolje objašnjava formulom "tehnologija za tržište".

    Obe ekonomije su izvozno orijentisane i potrebne jedna drugoj zbog veličine tržišta. Međusobna trgovina premašila je 160 milijardi dolara.

    Kina pokušava da podstakne domaću potrošnju, ali ostaje zavisna od izvoza. Dokle god je evropska ekonomija u padu, tražnja je sve, samo ne jaka, kaže Tara Joseph iz agencije Rojters.

    Nemačka je Kini važna i zbog onoga što radi za oporavak evropske ekonomije, a posebno evra.

    Razgovaraće, bez svake sumnje, i o evropskoj dužničkoj krizi. Kina je mnogo uložila u državne obveznice u Evropi i sigurno da je i Nemcima stalo da tako i ostane, smatraju analitičari azijskog tržišta.

    Peking očekuje i da Berlin, zarad dobrih odnosa, utiče na Brisel da odustane od anti-damping carine za izvoz kineskih solarnih panela na tržište Evropske unije. Carina se uvodi zbog njihove niske cene, jer se ocenjuje da kineski proizvođači imaju prevelike državne subvencije.

    Kina ne želi da pokvari odnose sa Evropskom unijom, niti trgovinski rat sa njom. Tražimo da sagleda širu sliku naših odnosa, ističu iz kineskog Ministarstva za trgovinu.

    Pošto nemački politički i poslovni lideri sagledavaju širu sliku, odmah su carinu nazvali strašnom greškom. Koliko je Kini u Evropi važna Nemačka, toliko je i obratno, niko u Aziji ne može da ugrozi značaj Kine za Nemačku.

    Poznavaoci kažu da će gotovo savršena simbioza dve ekonomije trajati dok je za Nemačku Kina samo tržište, a ne konkurencija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE