Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija među najznačajnim trgovinskim partnerima Srbije

    Srbija i Slovenija imaju dobru privrednu saradnju, koja može da se unapredi kroz osnivanje zajedničkih preduzeća i zajedničkim nastupom na drugim tržištima, ocenjeno je danas u Beogradu nakon zasedanja Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije.

    Kopredsednici Komisije – državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Srbije Stevan Nikčević i direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju Ministarstva inostranih poslova Slovenije Stanislav Raščan potpisali su i protokol sa zasedanja komisije, koje je trajalo 21. i 22. maja.

    Nikčević je novinarima u Palati Srbije rekao da je Slovenija jedan od najznačajnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je robna razmena dve zemlje prošle godine bila milijardu evra. Kako je rekao, Slovenija je među prvih deset spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

    "Unapređenje saradnje očekuje se kroz uspostavljanje zajedničkog preduzeća za upravljanje železničkim saobraćajem između Srbije, Hrvatske i Slovenije Kargo 10", kazao je Nikčević.

    On je dodao da se očekuje angažovanje Srbije i Slovenije u zajedničkim stranim inesticijama, kao što su Južni tok, koji prolazi kroz obe zemlje.
    Rašcan je ocenio da postoji interes obe države da se unapredi privredna saradnja.
    On je naveo da je Slovenija u Srbiju ulozila oko milijardu evra, a u slovenačkim preduzećima u Srbiji radi 35.000 ljudi.
    "Slovenija podržava Srbiju na putu ka EU", rekao je Rašcan i dodao da se Slovenija zalaže se za što brži početak pregovora Srbije o članstvu u EU.
    Na zasedanju su razgovarali o saradnji u oblasti energetike, rudarstva i zaštite životne sredine, saobraćaja, poljoprivrede, turizma i informacionih tehnologija.
    Bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje uređeni su Sporazumom o ekonomskoj saradnji, zaključenim 2001. godine osnovu koga je formirana Mešovita komisija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE