Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS smanjila prognozu privrednog rasta

    Narodna banka Srbije (NBS) snizila je prognozu privrednog rasta Srbije u 2013. godini sa 2,5 na oko dva odsto, zbog slabijeg privrednog oporavka evrozone.

    Kako se navodi u majskom izveštaju o inflaciji, NBS domaća i globalna tražnja ove godine biće niske, tako da se rast privredne aktivnosti očekuje od oporavka poljoprivredne proizvodnje i povećanja prozivodnje u automobilskoj i naftnoj industriji.

    "Upravo će te grane dati ključan doprinos rastu izvoza, što bi uz mere fiskalne konsolidacije tokom 2013. godine, trebalo da obori deficit tekućeg platog bilansa za oko dva procentna poena bruto domaćeg proizvoda (BDP)", navodi se u izveštaju.

    Najveći doprinos rastu BDP-a u 2013. daće izvoz, ocenjuje se i dodaje da je rast ekonosmske aktivnosti u prvom tromesečju godine od 1,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, bio skoro u potpunosti generisan izvozom, dok je domaća tražnja stagnirala.

    Rast izvoza u poslednja dva tromesečja u najvećoj meri je rezultat početka izvoza automobila.

    Prema projekciji NBS, BDP Srbije će u 2014. porasti za oko tri procenta. Tome će doprineti rast tražnje, osim državne potrošnje i državnih investicija, zbog očekivanog nastavka fiskalne konsolidacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE