Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: Državne kompanije će isplaćivati plate od onog što zarade

    Hrvatske kompanije koje su u većinskom državnom vlasništvu poput Hrvatske željeznice (HŽ), Croatia Airlinesa i Jadrolinije od 1. jula neće moći da potroše nijedan dinar (kunu) iz državnog budžeta mimo onoga za što je novac odobren, pa tako njime neće moći pokrivati ni troškove plata, piše Novi list.

    Naime, Zakon o transparentnosti tokova javnih sredstva koji bi na snagu trebao stupiti 1. jula propisuje, kako to nalaže i direktiva EU-a, da kompanije koje obavljaju poslove od opšteg dobra i dobijaju novca iz državnog budžeta potrošnju tog novca vode na posebnom računu.

    Na taj će način država kontrolisati je li novac namenjen određenim projektima zaista potrošen na sprovođenje tih projekta što bi značilo, poručuju iz Vlade Hrvatske, da više neće moći biti preusmeren na plate ili regres.

    Država će, tvrde izvori lista, još jednom biti jamac HŽ-u za kredit, ali nakon 1. jula i Infrastruktura i Putnički prijevoz i Cargo, kao i Croatia Airlines, moraće plate isplaćivati iz onoga što zarade.

    Jadrolinija je jedna od prevozničkih firmi koja ne bi trebala imati problema s isplatom plate, ali iz Vlade poručuju da će i tamo morati doći do promena jer će kad-tad na linijskom prevozu dobiti konkurenciju iz inostranstva, piše Novi list.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE