Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolja zaštita konkurencije zahvaljujući izmenama Zakona

    Predložene izmene i dopune Zakona o zaštiti konkurencije su tehničke, a ne sistemske prirode i predstavljaju "fino podešavanje" u pogledu otklanjanja određenih problema, nedostataka i "uskih grla", rečeno je danas na centralnoj javnoj raspravi o tom dokumentu.

    Kako je istaknuto, cilj je institucionalno jačanje Komisije za zaštitu konkurencije, povećanje efikasnosti u postupanju i veća prava sigurnost i izvesnost za učesnike na tržištu.

    Članica Saveta Komisije za zaštitu konkurencije Vesna Besarović istakla je da je u godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu integracija za 2012. godinu navedeno da je postignut napredak u nastavku implementacije modernih instituta zaštitite konkurencije, ali da važeći zakon sadrži određene nedostatke. To se pre svega odnosilo na pitanje kamata i troškova, kao i rokova propisanih za pojedine radnje u postupku, dodala je Besarović.

    Ona je precizirala da je bilo predviđeno da Komisija za zaštitu konkurencije snosi kamate i ostale troškove koji nastaju u slučaju ukidanja upravne mere, kao i da su rokovi zastarelosti, kao i rok za ispitavanje koncentracije po službenoj dužnosti bili suviše kratki. Tako su rokovi zastarelosti produženi sa tri na pet godina, napomenula je Besarović.

    Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacije Dušan Protić istakao je da je Zakon o zaštiti konkurencije koji se primenjuje prethodne tri godine dobar i moderan propis koji je usaglašen sa evropskim propisima. Ništa bitno u smislu koncepta i osnovne ideje se neće narušavati, već će samo biti realizovane određene promene kako bi se otklonili uočeni problemi i prepreke u ponašanju tržišnih učesnika, bez državne intervencije, kazao je Protić.

    Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović ukazao je na važnost uravnoteženosti instrumenata za sprovođenje politike i osnovne svrhe propisa, imajući u vidu da zaprećene kazne idu i do 10 odsto ukupnog prihoda firme.

    „Zato je vrlo važno omogućiti mehanizme preventive i ranog delovanja koji omogućavaju rešavanje problema bez velikih troškova za obe strane. Oblast kažnjavanja potrebno je što preciznije urediti, tako da se maksimalno smanji arbitrarnost što će omogućiti fer kazne, propocionalne učinjenoj povredi pravila", zaključio je Vesović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE