Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zarada banaka u Srbiji 9,5 milijardi dinara

    Prema finansijskim izveštajima podnetim za 2012. godinu, od 31 banke u Srbiji 22 su poslovale sa dobiti, a devet sa gubitkom.

    Nije prikazan finansijski izveštaj za Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine pošto su u stečaju.

    Sa dobiti su prošlu godinu okončale AIK banka, Intesa banka, Poštanska štedionica, Credit Agricole, Credy Kragujevac, Čačanska banka.

    Ne računajući dve banke koje su prošle godine otišle u stečaj, u bankarskom sektoru je bilo zaposleno 27.211 ljudi. Prethodne godine je u istoj 31 banci radilo ukupno 28.689 ljudi što znači da je broj zaposlenih u bankarskom sektoru smanjen za 1478 ljudi. Prema podacima iz finansijskih izveštaja, najviše je smanjen broj zaposlenih u Vojvođanskoj banci sa 2.095 u 2011. godini na 1.179 u 2012. godini.

    Tu su i Dunav banka, Erste banka, Eurobank, Hypo Alpe Adria, Jubmes, Jugobanka Kosovska Mitrovica, Komercijalna banka, Marfin banka, Moskovska banka, Opportunity, Procredit banka, Raiffeisen banka, Sberbanka, Societe Generale, Srpska banka i Unikredit banka.

    Sa gubitkom su poslovale: Alfa banka, Findomestik, KBC banka, NLB banka, OTP banka, Pireus, Privredna banka Beograd, Univerzal banka i Vojvođanska banka.

    Nominalno, najveću dobit ostvarila je Inteza banka – oko devet milijardi dinara, a najveći gubitak je Nova ljubljanska banka – oko četiri milijarde dinara.

    Ukupni gubici bankarskog sektora, ne računajući Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, prošle su godine iznosili oko 13,43 milijarde dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE