Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deficit u budžetu 50 milijardi dinara

    Manjak u republičkom budžetu, posle prva tri meseca ove godine, dostigao je 49,8 milijardi dinara.

    Samo tokom marta država je potrošila 14,5 milijardi dinara više nego što je uspela da sakupi prihoda. Ukoliko bi rezultat bio isti na kraju svakog tromesečja, "minus" u republičkoj kasi bi dostigao 199 milijardi dinara. Zakon o budžetu predviđa da ovu godinu Srbija završi sa manjkom od 121,9 milijardi dinara.

    Od poreza država je naplatila 60,2 milijarde dinara, oko 17,3 milijarde dinara više nego u februaru, ali i dalje milijardu manje nego u januaru. Naplata poreza na dodatu vrednost je znatno bolja nego u februaru, ali i dalje za skoro četiri milijarde dinara manja nego u januaru.

    Akcize, međutim, i dalje posustaju. Od duvana, alkohola, kafe i goriva slilo se skoro 12 milijardi dinara, dve milijarde manje nego u februaru.

    Kada je pravljen ovogodišnji budžet, država je očekivala da će joj potrošači akcizne robe doneti 233,3 milijarde dinara. Dosad je stiglo svega 42,5 milijardi. Ukoliko bi se zadržala ista dinamika, do zacrtanog plana bi nedostajalo oko 63 milijarde dinara.

    Kada se pogleda troškovna strana, u martu je potrošeno nešto više na subvencije. Za njih je dato 6,6 milijardi dinara, oko 2,4 milijarde više nego u februaru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE