Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija najavljuje privatizacije

    Slovenačka premijerka Alenka Bratušek najavila je početak privatizacije državne imovine u sklopu mera borbe protiv krize.

    Prema njenim rečima, vlada naporno radi na izradi programa reformi i finansijske stabilizacije, koji će zvanično biti predstavljen do 9. maja.

    "Pripremićemo program stabilizacije i reformi do 9. maja, i odmah nakon toga ga poslati Briselu. Svesni smo da nemamo na raspolaganju nedelje niti mesece, već samo dane", rekla je Alenka Bratušek, prenosi France press.

    "Tri nedelje od nastupa ove vlade nije moguće popraviti sve što je ranije bilo napravljeno pogrešno", rekla je Bratušekova na konferenciji za novinare.

    Ona je dodala da će vlada takođe pripremiti reviziju budžeta, budući da je nasleđeni budžet "daleko od dobrog", jer je zasnovan na nerealističnim procenama.

    Bratušekova je dodala da je njena vlada zatekla lošije stanje državnog budžeta od prethodne i da će verovatno biti potreban rebalans budžeta i povećanje nekih poreza, najverovatnije PDV-a, preneli su slovenački mediji.

    Ona je najavila da će njena vlada nastaviti da radi na sanaciji bankarskog sistema, na programu finansijske stabilizacije i da će preduzeti prve korake na privatizaciji dela državne imovine.

    Vlada će parlamentu tokom naredne dve nedelje dati predlog o privatizaciji dve veće kompanije u državnom vlasništvu, rekla je Bratušekova, dodajući da je njena želja da se proda i jedna od banaka.

    "Nova vlada ne može rušiti projekte prethodne i otpočinjati ih iznova, a s reformama treba nastaviti", rekla je Bratušekova.

    Evropska komisija je saopštila u sredu da Španija i Slovenija predstavljaju najveći ekonomski rizik u evrozoni, dok je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pozvala Sloveniju da pod hitno dovede u red svoj bankarski sistem.

    Troškovi zaduživanja Sovenije dostigli su danas nivo od 6,84 odsto, što je blizu opasnog nivoa od sedam odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE