Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lisovolik: U srpskoj ekonomiji ima još mnogo izazova

    Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik Misije Monetarnog fonda u Srbiji, rekao je u intervjuu za Novosti, da u srpskoj ekonomiji ima još mnogo izazova.

    „Najvažniji su visok fiskalni i spoljni deficit, visoka inflacija, kao i nizak privredni rast. Poslednji problem je, možda, ključan i njegovo rešenje je verovatno najkompleksnije. Zahteva sveobuhvatno poboljšanje u poslovnom okruženju. Dalji napredak u smanjenju fiskalnih i spoljnih deficita i inflacije je, takođe, neophodan da bi visok rast bio održiv,“ rekao je Lisovolik.

    On poručuje da je za eventualno sklapanje novog aranžmana potrebno nastaviti reforme u oblasti penzijskog sistema, tržišta rada, javnog sektora i uslova poslovanja i kaže da ukoliko naredna misija bude pregovoračka oko sporazuma, ključne oblasti u razgovorima bile bi fiskalna politika i strukturne reforme koje bi omogućile privredni rast.

    Na pitanje šta MMF konkretno očekuje on je rekao da bi u pogledu fiskalne politike, trebalo da bude postignut sporazum o pitanju kredibilnog i višegodišnjeg plana smanjenja deficita, koji bi postavio javni dug na održive temelje. „U vezi s pitanjem strukturnih reformi trebalo bi se dogovriti za paket efikasnih mera u oblastima kao što su penzijski sistem, tržište rada, javna preduzeća i poslovno okruženje. O detaljima reformi u svim ovim oblastima tek bi se raspravljalo.“

    On smatra i da je posvećenost vlasti da sprovodi ”zdravu” ekonomsku politiku ključ za uspeh pregovora. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE