Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Arapi odobrili 400 miliona za agrar

    Ministar Mlađan Dinkić je potvrdio i da je Razvojni fond Abu Dabija odobrio Srbiji 400 miliona dolara za razvoj poljoprivrede.

    Polovina tih sredstava biće iskorišćena za izgradnju kanala za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, a druga polovina za povoljne dugoročne kredite poljoprivrednicima za nabavku opreme.

    Ugovor o odobravanju sredstava za poljoprivredu i navodnjavanje biće potpisan tokom maja, a u Skupštini Srbije će biti ratifikovan u junu kako bi sredstva bila na raspolaganju poljoprivrednicima u drugoj polovini ove godine.

    "Razvojni fond Abu Dabija odobrio je Srbiji 400 miliona dolara za poljoprivredu. Ta sredstva će biti uložena u mrežu kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, a drugi deo će biti namenjen za odobravanje dugoročnih povoljnih kredita za poljoprivrednike, individualne proizvodjače koji će moći da kupe opremu i povećaju produktivnost i da dobiju uslove kakve nikad ne bi mogli da dobiju od banaka", objasnio je Dinkić.

    On je kazao da će, imajući u vidu da je ova kreditna linija već odobrena, Srbija već ovog proleća početi izgradnju mreže kanala za navodnjavanje, a kreditna linija za poljoprivrednike biće dostupna u drugoj polovini godine.

    Cilj Vlade Srbije je da u kratkom roku stavi pod sistem navodnjavanja najmanje 100.000 hektara kako domaća poljoprivredna proizvodnja ne bi zavisila od suša i poplava.

    "Korist od toga će imati svi poljoprivrednici u Srbiji, jer ćemo napraviti javnu mrežu za navodnjavanje, a obezbedićemo i elektrifikaciju njiva kako bi samo navodnjavanje bilo jeftinije. Oni koji se ne bave ratarstvom, moći će da kupe novu opremu", istakao je Dinkić.

    Direktor Razvojnog fonda Abu Dabija Mohamed Saif Al Suvaid istakao je da je izuzetno zadovoljan sastankom s ministrom Dinkićem i njegovimsaradnicima i da je današnja odluka o finansijskoj podršci srpskoj poljoprivredi rezultat uspešne saradnje u proteklih nekoliko meseci.

    "Naš bord dirktora je odobrio 400 miliona dolara Srbiji. Sa vašom zemljom imamo odlične odnose i današnji dogovor je jedan od temelja buduće uspešne saradnje", izjavio je Mohamed Saif Al Suvaid.

    Dinkić će se tokom narednih dana sastati i sa predstavnicima kompanija Mubadala Aerospace i Mubadala ATIC, podseća Ministarstvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE