Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I oni su počeli da štede: Pročitajte savete bankara i njihovih supruga kako uštedeti u krizi

    Verovali ili ne, ova kriza pogađa i bankare. Kada je štednja u pitanju oni možda nisu bili najbolji savetnici u prošlosti, ali kako im se bonusi polako smanjuju, oni postaju pravi eksperti u štednji.

    Portal efinancialcareers.com razgovarao je sa sadašnjim bivšim bankarima i njihovim suprugama o tome kako danas čuvaju svoj novac. Iako neki od ovih saveta važe samo za one poprilično bogate, neke mogu prihvatiti i oni sa daleko skromnijim primanjima.

    1. Smanjite kupovinu odeće

    Jedan bankar je rekao da je mislio da kupuje mnogo odeće, a da je prošle godine prestao kupovati odeću na šest meseci i shvatio koliko je do sada trošio.

    2. Uključite celu porodicu u štednju

    Jedan bivši bankar rekao je svojoj deci da će od sada imati manje novca, i ostao je iznenađen činjenicom da su ona to prihvatila.

    3. Pošaljite decu u državne škole

    Ovo se naravno odnosi na sve one koji decu šalju u privatne škole. Prema iskustvu jednog bivšeg bankara, on je ispisao svoja dva sina iz internata i smestio ih u državnu školu i on su se dobro prilagodili. Kada se ima u vidu činjenica da godina u jednom takvom internatu košta u Njujorku 39 hiljada dolara, ovo i nije loša ideja.

    4. Neka vaša deca plate sama svoj fakultet

    „ Je li tako strašno očekivati od vaše dece da plate sama svoje školarine?“, kaže jedan bankar. Za sve postoje studentski krediti ili školovanje na budžetu kao kod nas.

    5. Nemojte putovati poslovnom klasom

    „Još uvek idem u Njujork pet ili šest puta godišnje, ali sada više ne idem poslovnom klasom, već premium ekonomskom“, kaže jedan bankar iz Morgan Stanley-ja. Ako putujete u zemlji, putujte vozom, savetuju bankari.

    6. Počnite sami da peglate

    Iako je mala stvar, ali većina bankara ne peglaju svoje košulje, već plaćaju da im se to uradi. Neki od njih kada su počeli to sami da rade, našli su određeno zadovoljstvo u peglanju, a i uštedeli su pare.  

    7. Ne nosite toliko gotovine sa sobom

    Što više novca nosite sa sobom, više ćete i potrošiti. Takođe, to smanjuje pobudu da ljudima delite toliko napojnica, kaže bivši bankar Goldman Sachsa.

    8. Ne plaćajte deci privatne časove, uradite to sami

    „Jedan od mojih prijatelja troši 250 funti na sat na tutore da bi pripremio svoje dete za školu, rekao je jedan menadžer investicijskog fonda. „Ja trošim samo 35.“

    9. Prestanite da idete na skijanje, ili skijajte za male pare

    „Odveo sam porodicu na skijanje prošle godine i potrošio 13 hiljada funti“, rekao je jedan investicijski bankar. Sada traži jeftinije varijante i „last minute“ ponude“.

    10. Odsedajte kod prijatelja

    „ Išao sam na Maldive šest puta za redom“, rekao je jedan menadžer. „Prošle godine nismo išli na Maldive po prvi put u šest godina, odseli smo kod prijatelja u Njujorku. Uštedio sam 12 hiljada funti.“

    11. Prodajte drugu kuću

    „Na drugoj kući nakupite najviše ozbiljnih troškova,“ rekao je jedan bankar. „Mnogi koje znam razmišljaju o prodaji svoje kuće na selu. Ali, još niko to nije i učinio.“

    12. Rešite svoje zdravstvene probleme pre nego što izgubite posao

    Savet za one koji imaju probleme sa zdravljem koje su zanemarivali zbog posla. Jedan je bankar navodno odlučio rešiti svoju kilu i probleme s kolenom nakon što je ostao bez posla, ali mu je privatno osiguranje isteklo, pa je morao birati između plaćanja lečenja ili korišćenja javnog zdravstva.

    13. Kupujte online

    „ Nama sad sve dostavljaju doma,“ rekao je jedan menadžer. „Kad kupujemo online naručujemo puno manje nego kad je sve pred nama.“

    14. Kuvajte sami svoju hranu

    „Kuvam svaki dan sad,“ kaže jedan bivši berzanski mešetar. „Pre sam nešto malo kuvao, ali sam uvek bio napolju, zabavljao klijente. Sada sam ranije kod kuće i mogu sam kuvati. To je puno jeftinije,“ rekao je.

    15. Počnite voziti bicikl

    „Trošio sam 150 funti na taksije svake nedelje, dok nisam otkrio Borisove bicikle (bicikli na iznajmljivanje koje je uveo gradonačelnik Londona). Sad moja žena troši više na taksije nego ja,“ rekao je jedan voditelj investicijskog fonda.

    16. Neka oba roditelja rade

    Ako zaposlite suprugu, to neće uštedeti novac, ali će ih barem doneti malo više. Mnogi muški bankari baš i ne žele insistirati da im žena nađe posao. „Nema poslova, kažu. Ali, njihove žene ipak pokazuju malo više entuzijazma. „Ja radim,“ rekla je Adel, žena evropskog bankara u Londonu. „Prestala sam da radim kada sam rodila decu, ali onda sam naučila dizajnirati vrtove. Imali smo dadilju, ali sad nam više ne treba, mogu da radim dok su mi deca u školi,“ rekla je Adele.

    17. Zaposlite svoje tinejdžere

    U Velikoj Britaniji, deca od 13. godine mogu raditi 12 sati nedeljeno, U SAD-u, deca od 14. godine mogu da rade 18 sati nedeljno za vreme škole, a 40 sati nedeljno za vreme praznika. Jedna bivša bankarka ispričala je kako je svoje tinejdžere podstakla da potraže vikend-poslove.

    18. Prodajte svoje stare stvari

    Radnica u Salou Dress agenciji, koja kupuje korišćenu dizajnersku odeću, rekala je kako su česti klijenti žene bankara.“ Ljudi mogu puno uštedeti kod nas, dokle god im nije problem nositi korišćenu odeću ili odeću koja je malo izvan sezone.“

    19. Rešite se skupih kablovskih pretplata

    Bivši bankar Goldman Sachsa rekao je kako je otkazao svoju pretplatu na Sky. „Plaćao sam 800 funti mesečno. Sad samo gledam fudbal u pabu,“ rekao je.

    20. Nabavite Prius

    „ Zamenio sam svoj Volvo s Priusom,“ rekao je jedan bankar. „Uštedio sam pravo bogatstvo u porezima, gorivu i osiguranju.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE