Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija se uspešno bori protiv tuberkuloze

    Srbija je među zemljama sa niskom stopom oboljevanja od tuberkuloze, ali će zdravstveni sistem morati da uloži velike napore da održi dobre rezultate, jer se svet suočava sa novim izazivačem ove bolesti, koji je postao otporan na najčešće korišćene lekove, poručili su stručnjaci.

    Naša zemlja je uspela da prepolovi broj obolelih, a tome su u velikoj meri doprinele donacije Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Sima Vuković na konferenciji za novinare, povodom Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze – 24. marta.

    On je podsetio da je Srbija, uz pomoć ovih donacija, uspela da broj registrovanih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika spusti na 18 u 2011. godini, sa 37 u 2003. godini.

    "Preliminarni podaci za 2012. pokazuju da se niska stopa obolevanja od tuberkuloze u našoj zemlji održava. Cilj nam je da se ona održi i dalje opada i nakon 2015. godine, kad se završe projekti koje finansira globalni fond", izjavio je Vuković.

    On je istakao da Ministarstvo zdravlja apeluje na sve ključne aktere, pre svega na Republički fond zdravstvenog osiguranja, ali i društvene organizacije, da preuzmu svoj deo odgovornosti u uspostavljanju održivosti nacionalnog programa kontrole tuberkuloze.

    Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović izjavila je da je se civilna mreža ove organizacije prvenstveno uključila u program kontrole tuberkuloze medju Romima iz nehigijenskih naselja, korisnicima narodnih kuhinja, seksualnim radnicama i intravenskim korisnicima droge.

    Prema njenim rečima, "cilj je aktivnim pristupom pomoći zdravstvenom sistemu u ranom otkrivanju obolelih od tuberkuloze, osnažiti posebno osetljive populacije da se jave lekaru i pružiti podršku obolelima u vanbolničkoj fazi lečenja".

    Gost konferencije, portfolio menadžer Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije Džošua Metkalf-Valač, istakao je da je ovaj fond, kroz sedam donacija, od 2002. godine uložio u Srbiju oko 33 miliona dolara.

    Globalni fond očekuje od države da do kraja trajanja projekta uspostavi održivost programa tuberkuloze, rekao je on.

    Menadžerka projekta "Kontrola tuberkuloza u Srbiji" Ministarstva zdravlja dr Nataša Lazarević izjavila je da se epidemiološka slika u Srbiji značajno popravila tokom trajanja projekata koje je finansirao globalni fond i podsetila da smo, u apsolutnim brojevima, 2003. imali 2.785 obolelih, a 2011. godine 1.343 slučaja.

    "Medjutim, niska stopa obolevanja se ne održava sama od sebe, već zahvaljujući dobro planiranom, koordinisanom programu za čitavu Republiku Srbiju", izjavila je Lazarevićeva i dodala da će najvažnije biti da se obezbedi stabilno snabdevanje lekovima.

    Članica stručnog tima za tuberkulozu prof. dr Gordana Radosavljević Ašić je upozorila da je Evropa poslednjih godina podigla na viši nivo problem nadzora nad širenjem ove bolesti.

    "Tuberkuloza se vraća, opet postaje smrtonosna", rekla je ona i dodala da zdravstveni sistem nije našao odgovor na multirezistentnu tuberkulozu, čiji je bacil postao otporan na više osnovnih lekova.

    Svetski dan borbe protiv tuberkuloze obeležava se 24. marta u znak sećanja na Roberta Koha, koji je toga dana 1882. godine otkrio bacil koji izaziva tuberkulozu, što je otvorilo put dijagnostici i lečenju ove bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE