Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Analitičari sumnjaju u smanjenje stope nezaposlenosti

    Srpska privreda pokazuje lagani oporavak, ali ne u svim sektorima, jer se oporavljaju tek automobilska, farmaceutska i naftna industrija, pa do kraja godine nije realno očekivati da će se povećati zaposlenost. To je moguće samo ako se pokrenu ostale delatnosti, koje čine veći deo privrede, smatraju analitičari Fonda za razvoj ekonomske nauke, okupljeni u „Kvartalnom monitoru“.

    Oni istovremeno dovode u pitanje nalaze Republičkog zavoda za statistiku po kojima je krajem prošle godine nezaposlenost u Srbiji sa 25,5 smanjena na 22,4 odsto, pišu Novosti.

    Statističari su u oktobarskoj anketi o radnoj snazi konstatovali smanjenje nezaposlenosti i to za čak 71.328 ljudi. Nalaze je i Narodna banka Srbije uzela sa rezervom, vidi se u Izveštaju o inflaciji, a slična opaska se čula i od ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića na Biznis forumu na Kopaoniku.

    „Podaci da je krajem prošle godine došlo do smanjenja nezaposlenosti su više nego sumnjivi,“ smatra Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta. “Ne odgovaraju nijednom drugom makroekonomskom pokazatelju. Opada tražnja, potrošnja, smanjuju se poreski prihodi. Ni sezonski faktori ne mogu to da objasne, jer je poljoprivreda bila u padu. Možda je u pitanju posledica promene metodologije.

    U Republičkom zavodu za statistiku, međutim, odgovoraju da se anketa radi po međunarodnim standardima. Od aprila do oktobra prošle godine došlo je do prelaska nezaposlenih u neformalnu zaposlenost, što je „rad na crno“. Zato se to ne vidi u bruto domaćem proizvodu, niti u poreskim prihodima.

    „Tačno je da pad nezaposlenosti ne odgovara ostalim makroekonomskim podacima, ali to ne znači da su podaci loši. Podaci su dobri, nikad bolji,“ kaže Vladan Božanić, načelnik Odeljenja za anketna istraživanja RZS.“ Metodologija je ista. Videćemo podatke iz aprila, a uvešćemo i anketu u junu. Tako ćemo tačno znati šta se dešava od aprila do oktobra.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE