Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U martu počinje snimanje filma o Markesu

    Snimanje filma o slavnom nobelovcu Gabrijelu Garsiji Markesu, počinje u martu u njegovoj rodnoj Kolumbiji.

    „Jedna divna, lepa i pametna učiteljica pokazala mi je prva slova. Naučila me je da čitam i usadila mi je ljubav prema knjizi. Išao sam u školu da bih nju slušao“, zapisao je pisac o učiteljici Rosi Ferguson, u knjizi sećanja „Živim da bih ispričao priču“ (2002).

    Ove i još mnoge druge slike iz detinjstva poznatog pisca u Arakataki biće ovekovečene u novom filmu „Učiteljica i nobelovac“. Snimanje počinje u martu, u njegovoj rodnoj Kolumbiji. U ulozi Rose pojaviće se Portorikanka Roselin Sančes, odraslog Markesa igraće Kristijan Tapan, a u toku su audicije za „dečaka Gabita“.

    Film je nastao prema istoimenom romanu novinarke Beatris Parga, a temu joj je sugerisao lično Markes. Za potrebe knjige, Beatris je intervjuisala Rosu, koja joj je pričala detalje iz života, angegdote o svom najslavnijem učeniku, i njihove kasnije susrete.

    Pisac je mnogo puta govorio o učiteljici Rosi, pominjao je u svojim delima, a milioni ljudi širom sveta zapamtili su njeno ime kada joj je uputio reči zahvalnosti na dodeli Nobelove nagrade za književnost, 1982. godine.

    Rosa Ferguson je sa svojim najslavnijim učenikom ostala u kontaktu sve do smrti, 2005. godine.

    „Bila je veoma ponosna na Gaba i srećna kada bi je pominjao u svojim knjigama. Čuvala je sva njegova dela, sa označenim parafima u kojima je pomenuto njeno ime, ali i pisma koja joj je slao iz raznih delova sveta,“ otkrili su članovi Rosine porodice.

    U biografiji, Markes je zapisao da je, zahvaljujući svojoj učiteljici otkrio čari „magičnog realizma“.

    „Svi moji uspesi su i tvoji,“ kazao je pisac svojoj Rosi, prilikom jednog slučajnog susreta u poznim godinama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE