Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslodavci u Srbiji sada uplaćuju doprinose, ali ne daju plate

    Platu bez poreza i doprinosa tokom decembra isplatilo je blizu 6.000 poslodavaca. Ovo pokazuju podaci Poreske uprave, koja od jula prošle godine, na osnovu izveštaja banaka, svakodnevno kontroliše isplatu zarada i pratećih obaveza.

    Istovremeno, oko 95.000 preduzeća i preduzetnika svojim zaposlenima je uredno isplatilo zaradu, baš kao i poreze i doprinose za zdravstveno i penziono. Skoro toliko poslodavaca, oko 97.000 njih, međutim, uplatilo je samo poreze i doprinose, ali ne i – platu.

    „U decembru se nije išlo mnogo na prinudnu naplatu, jer je već najavljen Zakon o uslovnom otpisu kamate i mirovanju poreskog duga,“ objašnjavaju u Poreskoj upravi. „Verovatno su i neki poslodavci usporili sa uplatama obaveza iščekujući precizne uslove poreske amnestije.“

    Kada se sve sabere, ili platu ili doprinose, isplatilo je nešto manje od 200.000 firmi i preduzetnika. U Srbiji ih je, međutim, registrovano, po podacima Agencije za privredne registre, blizu 330.000.

    “ To ne znači da ih 130.000 ne plaća platu,“ objašnjava poreski stručnjak za Novosti. „Preduzetnici, kao vlasnici, ne moraju sebi da uplaćuju platu. Oni imaju obevezu da uplaćuju poreze i doprinose, ali ne i zaradu.“

    A preduzetničkih radnji bez zaposlenih je u Srbiji na hiljade. Tu je i blizu 25.000 preduzeća u kojima zvanično – niko ne radi. Oni bi hipotetički mogli da potpadnu i u kategoriju onih koji uredno namiruju obaveze prema državi, ali ne i prema radnicima. „Platu ne isplaćuju, to je sigurno, firme čiji su računi u blokadi,“ kažu u Uniji poslodavaca.

    „Takvih je blizu 60.000. Oni nemaju ni sredstava, ni mogućnosti da isplate zaposlenima zarade. Tu su i firme koje još stoje u evidenciji APR, ali zapravo niti rade, niti imaju radnika.“

    Početkom prošle godine, platu bez poreza i doprinosa u Srbiji je isplaćivalo oko 60.000 poslodavaca. Prema poslednjim podacima poreznika, u toj kategorji je sada svega desetina nekadašnjeg broja. Ili su poslodavci postali savesni ili su radnicima prestali da plaćaju i – plate.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE