Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Malinari traže red na tržištu

    Malinari Srbije ne žele da se ponove slike iz ranijih godina kad su, usred sezone berbe, bili primorani da svoje nezadovoljstvo ispoljavaju blokadom puteva.

    Članovi Saveza udruženja „Srpska malina“, u gradu pod Rudnikom, usaglasili su zahtev vladi i Ministarstvu poljoprivrede (i već je „crno na belo“ upućen u Beograd), i to pet meseci pre kampanje.

    „Naš cilj je da se malina proglasi strateškim proizvodom zemlje. Želimo da pokažemo da su proizvođači maline, s obzirom na značaj tog proizvoda, nesporna snaga u društvu. U tom smislu zahtevamo da se spreči mešetarenje i da se uvede red: partnerstvo države, proizvođača i hladnjačara. Jedinstvena cena po kilogramu na celoj teritoriji Srbije. Obezbeđenje državne subvencije po predatom kilogramu. Đubrivo iz Robnih rezervi za malinare. Pomoć u kopanju arterskih bunara na zasadima radi zalivanja u sušnim periodima, a cena neka bude onolika koliko je odredi jedno zdravo tržište“, zahtev je sažeo, u nekoliko rečenica, predsednik „Srpske maline“ Radoslav Drašković.

    Malinari su, inače, nedavno dobili podršku za svoje zahteve predsednika 14 opština. Podrška je moralne prirode, ali značajna, jer su lokalne samouprave pokazale da ih smatraju za ozbiljne proizvođače.

    „Ja se već 30 godina borim za cenu i korektnost svih učesnika, od proizvodnje, preko otkupa do izvoza. Nekad je bolje, nekad lošije, ali nikad toliko dobro da ne može da bude još bolje. U ovom lancu najugroženiji su proizvođači. Ugrožava ih suša i otkupne cene. Ulozi u proizvodnju su veliki i samo strogi red koji će svi poštovati mogu da svima donesu korist“, ističe Dragan Bogradović, predsednik ariljskog udruženja „Vilamet“.

    Na potezu je Ministarstvo poljoprivrede, a malinari očekuju skori susret sa ministrom u nadi da će pre berbe njihovi zahtevi biti rešeni.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE