Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predložene izmene Zakona o trgovini

    Predlogom izmena i dopuna Zakona o trgovini Srbije, koji je u skupštinskoj proceduri, uvodi se mogućnost da jedna firma tuži drugu zbog narušavanja poslovnog ugleda nelojalnom konkurencijom.

    Kako se navodi u tom predlogu zakona, novinama u zakonu se unapređuje pravna zaštita od nelojalne konkurencije, kao jedne od najprisutnijih negativnih pojava na srpskom tržištu.

    Napominje se da su izmene bile neophodne jer su za dve godine primene Zakona o trgovini u praksi uočene određene nejasnoće i nedostaci.

    Važeći Zakon o trgovini, kako se navodi, predviđao je određene administrativne barijere za obavljanje trgovine, veće troškove za privredu i dodatne troškove za budžet.

    Predloženim izmenama, otklanjaju se administrativne prepreke za investicije u trgovini ukidanjem obaveze izrade studije uticaja za trgovinske objekate preko 2.000 kvadratrnih metara i obaveze dostavljanja podataka o prometu i strukturi trgovinske mreže za sve
    trgovce.

    Predlog izmena Zakona o trgovini predviđa i ukidanje javne agencije za poslove unapređenja trgovine, Centra za razvoj trgovine, i uvodi olakšani analitički mehanizam prikupljanja podataka o primeni mera zaštite tržišta (na primer podaci o robi od vitalnog značaja za
    stanovništvo, kao što su mleko, ulje, brašno i slično).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE