Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američki mornari tužili TEPCO

    Osam američkih mornara tužilo je Tokijsku električnu kompaniju (TEPCO), vlasnika oštećene nuklearne centrale Fukušima, zbog izlaganja radijaciji.

    Mornari tvrde da je TEPCO lagao o opasnosti koja proizlazi iz curenja iz oštećenih nuklearnih reaktora posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija marta 2011. godine.

    Američki mornari su bili angažovani tokom operacije spasavanja posle katastrofe. Svaki od njih traži 10 miliona dolara kompenzacija za štetu i 30 miliona kaznene naknade od kompanije TEPCA.

    Tužioci, koji su podneli tužbu kod Federalnog suda u San Dijegu, takođe traže da TEPCO osnuje fond od 100 miliona dolara iz koga bi se platili njihovi medicinski troškovi.

    Oni tvrde da su vlasnici kompanije stvorili utisak da nivo radijacije od curenja iz nuklearnog postrojenja ne predstavlja bilo kakvu opasnost po ljude. Zbog toga su, kažu mornari, odlazili u oblast koja je bila nebezbedna i bili izloženi radijaciji.

    Predstavnici TEPCA su za BBC potvrdili da je kompanija tužena, ali su rekli da nisu dobili konkretne pritužbe i zato ne mogu da komentarišu tvrdnje mornara.

    Tužba američkih mornara je poslednji udar na TEPCO koji je već suočen sa zatevima za odštete vredne desetine milijardi dolara. Zbog radioaktivnog curenja hiljade ljudi i firmi je evakuisano iz predela oko oštećene nuklearke.

    Juče je kompanija saopštila da su nove procene kompenzacija porasle na 3,24 biliona jena (38 milijardi dolara), što je povećanje od 697 milijardi jena od poslednje procene u martu.

    TEPCO je, takođe, suočen sa rastućim računom, procenjenim na 10 biliona jena, za radove na demontaži i uklanjanju oštećene nuklearne centrale i čišćenju terena zagađenog radijacijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE