Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mrkonjić dao zadatak: Vozovi će ići 160 km na sat

    Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je da će u 2013. biti realizovan veliki broj projekata za unapređenje saobraćajne infrastrukture u zemlji.

    „U saobraćaju radi oko 100.000 ljudi koji će iduće godine imati bolju godinu. Imamo dovoljno uslova da tako bude, što garantuju već ugovoreni projekti“, istakao je Mrkonjić.

    Ministar je kazao da je Koridor 10 kompletno finansijski pokriven i da se na deonicama tog putnog pravca izvode radove ili su u toku pripreme.

    U narednoj godini prioritetan će biti i nastavak gradnje Koridora 11 – autoputa od Beograda prema Crnoj Gori, rekao je Mrkonjić.

    „Na Koridoru 11 ćemo sigurno započeti još dve deonice koje se nadovezuju na deonice Ub – Lajkovac i Ljig – Preljina (koje su u izgradnji)“, rekao je ministar saobraćaja.  Za železnički Koridor 10 Mrkonjić je rekao da će 2013. biti udarna godina, s obzirom da će početi radovi na mnogim deonicama.

    Počinje realizacija projekata na železničkom Koridoru 10. Zadatak je da pruge budu za brzine od 160 kilometara na čas i celom dužinom dvokolosečne, elektrificirane i za mešoviti saobraćaj“, naveo je ministar.

    On je dodao da je u izgradnju i modernizaciju pruga na železničkom Koridoru 10 u Srbiji potrebno uložiti oko 4,5 milijardi evra i da je planirano da posao bude završen u narednih sedam godina.

    Mnoga preduzeća se interesuje za taj posao, rekao je Mrkonjić ističući da su kineske kompanije najozbiljnije i da će sa njima vrlo brzo biti započet posao.

    Ministar saobraćaja je podsetio da se na železničkom Koridoru 10 već grade dva važna objekta – novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu i most preko Velike Morave u blizini Ćuprije, kao i da se pripremaju radovi na deonicama Koridora 10 u dužini oko 110 kilometara, koji će biti finansirani sredstvima ruskog kredita namenjenog železnici. Radiće se i beogradski i niški železnički čvor, koji su takodje veoma značajni za funkcionisanje železnice, naveo je on.

    Izgradnja beogradske železničke stanice Prokop biće nastavljena već početkom januara, kazao je Mrkonjić podsetivši da je Srbija nedavno dobila kuvajtski kredit od 25 miliona evra za nastavak gradnje, a da će najverovatnije Kinezima biti ponudjeno da iznad stanice, na ploči, izgrade komercijalne sadržaje.

    Aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu planira da uloži u izgradnju infrastrukture oko 40 miliona evra u naredne tri godine, naveo je ministar podsetivši da to preduzeće dobro posluje.  “Naravno ključni problem je Jat, radna grupa sačinjena od stručnjaka priprema predlog za sudbinu te kompanije“, istakao je Mrkonjić dodajući da je osnovna ideja da Jat opstane.

    Plan za Jat je, prema njegovim rečima, da se smanji broj zaposlenih, sa starim avionima da se istera još godinu dana i nabavi još nekoliko letelica kako bi se naredna godina finansijski završila na „pozitivnoj nuli“.

    Na važnim plovnim putevima Dunava, Save i Tise već je počelo čišćenje rečnih tokova, kazao je Mrkonjić i dodao da će se na Dunavu raditi na 82 kritična mesta, kao i da se već vade olupine sa dna reke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE