Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dačić: Razgovaraćemo sa Briselom o carinama na poljoprivredne proizvode

    Srpske vlasti će, kako je najavio premijer Srbije Ivica Dačić, razgovarati sa evropskim zvaničnicima o procesu ukidanja i smanjenja carina za prehrambene i poljoprivredne proizvode iz EU tokom kojega je trebalo da se srpska poljoprivreda pripremi za konkurenciju iz EU.

    Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno Prelaznom trgovinskom sporazumu, Srbija treba da do 2014. ukine zaštitne carine za najveći deo poljoprivrednih proizvoda iz EU. Međutim, stručnjaci ocenjuju da Srbija nije u potpunosti iskoristila prelazni rok od 6 godina do učini poljoprivredu dovoljno konkurentnom u odnosu na evropsku.

    Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je 25. decembra da će se sa Evropskom unijom razgovarati o tome kako da srpska poljoprivreda ne bude oštećena zbog smanjenja ili ukidanja carina na pojedine poljoprivredne i prehrambene proizvode iz Evropske unije.

    „Kada je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom potpisan (2008) računalo se da ćemo se brže približavati EU“, rekao je Dačić novinarima u Sava centru govoreći o smanjenju i ukidanju carina na pojedine proizvode iz EU i položaju srpske poljoprivrede.

    Dačić je rekao da će potpredsednica vlade Suzana Grubješić i sef vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević u Briselu razgovarati o problemu ukidanja i smanjenja carina za prehrambene i poljoprivredne proizvode iz EU.

    Dačić je novinarima u beogradskom centru „Sava“ rekao da je uredba vlade o smanjenju i ukidanju carina na pojedine poljoprivredne proizvodine iz EU doneta 24. decembra radi poštovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija se potpisivanjem SSP i Prelaznog trgovinskog sporazuma obavezala da će ukinuti carinsku zaštitu za industrijske proizvode i za najveći deo poljoprivrednih proizvoda u prelaznom roku od 6 godina, odnosno do 1. januara 2014.

    U skladu s tim, Vlada Srbije je 24. decembra donela odluku kojom se u petoj godini primene sporazuma postepeno smanjuju dažbine na uvoz nekih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja Evropske unije. Ta odluka stupa na snagu 1. januara 2013. godine.

    Oko 42% tarifnih linija koje se odnose na poljoprovrende proizvode koji se uvoze iz EU je u 2012. kao i u prethodnoj godini imalo carinsku stopu 0%. Prosečno carinsko opterećenje u odnosu na prethodnu godinu je u 2012. smanjeno za poljoprivredne proizvode sa 7,2% na 5,32%, a za industrijske sa 1,32% na 0,82%.

    Puna liberalizacija trgovine industrijskom robom biće završena 1. januura 2014, dok carine na uvoz poljoprivredne robe neće biti u potpunosti ukinute ni nakon tog datuma.

    Na snazi će, sve do ulaska Srbije u EU, ostati zaštitne carine za pojedine proizvode, poput mesa, mleka, maslaca, sira, kururuza, šljiva, jagoda, trešanja, paradajza, paprike, sircćeta, šećer, duvan ili voćnih sokova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE