Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Južni tok“ zaobilazi Hrvatsku

    Potpredsednik ruske plinske kompanije „Gazprom“ Aleksandar Medvedev potvrdio je da će gasovod „Južni tok“ ipak prolaziti kroz Mađarsku, čime su potvrđene sumnje da će Hrvatska biti zaobiđena.

    Mogućnost da jedan trak gasovoda prolazi kroz Hrvatsku u potpunosti je odbačena, a odluka o izgradnji kroz Mađarsku konačna, potvrdio je Medvedev povodom potpisivanju ugovora u Budimpešti, a preneli hrvatski mediji.

    Gasovod će iz Srbije, koja je ugovor s „Gazpromom“ potpisala početkom sedmice, kod Subotice preći u Mađarsku.

    Trasa „Južnog toka“ od Crnog mora preko Bugarske, Srbije i Mađarske odakle bi jedan krak išao prema Austriji, a drugi prema severnoj Italiji donedavno je bila sigurna, ali je došla u pitanje jer je mađarska vlada odbijala da potpiše izmenjeni međudržavni ugovor s „Gazpromom“ zbog Evropske unije (EU). Tu je u priču mogla uskočiti Hrvatska, kao alternativa Mađarskoj. Tada je predstavljeno i da će Hrvatskoj biti građen interkonektor kapaciteta 2,7 milijardi kubnih metara (m3) gasa.

    Hrvatska je svoju priliku da obezbedi glavnu rutu gasovoda potencijalno milionske prihode od tranzita plina izgubila još 2007. kad je tadašnji premijer Ivo Sanader ignorisao direktnu ponudu ruskog predsednika Vladimira Putina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE