Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Biće niže cene nekih namirnica

    Ministar trgovine Rasim Ljajić najavio je sinoć da će cene nekih životnih namirnica biti snižene, ali je rekao i da će neki proizvodi i dalje biti skupi.

    „Ne mogu da kažem za sve proizvode da će biti jeftiniji, to bi bilo nerealno, nažalost cene su otišle, neke će biti snižene, neke će ostati i dalje visoke“, rekao je Ljajić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije.

    Ljajić je istakao da je pre svega neophodno da se ojačaju kapaciteti svih organizacija za zaštitu potrošača i da se stvori „jedan partnerski odnos sa njima“.

    On je kazao da je potrebno naći najbolji način kako da se rešavaju sporovi izmedju kupaca i trgovaca i dodao da je tu „vrlo značajna uloga organizacije za zaštitu potrošača“.

    Komentarišući to što se na tržištu, posle perioda nestašice, ponovo pojavila dovoljna količina jestivog suncokretovog ulja, ministar je rekao da je na to uticao „čitav niz mera, posebno intervencija iz robnih rezervi“.

    „Ljudi su već stvorili zalihe, pala je potražnja, pa su uljari odlučili da smanje cene. Ja očekujem da to sniženje bude izmedju 15 i 20 dinara. Mi smo doneli odluku o ograničenju marže na pet odsto za trgovce tako da je taj set mera dao rezultat i ulja će u maloprodajnim objektima biti dovoljno po cenama nižim od onih pre deset dana“, rekao je Ljajić.

    Ljajić je kazao da će biti intervencija i sa kukuruzom iz robnih rezervi. “Svaki proizvodjač će dobiti 500 kilograma po grlu stoke, a od ponedeljka počinju razgovori sa mlekarima i njihovim kooperantima da se naprave ugovori kako bi što pre počela distribucija kukuruza iz robnih rezervi prema proizvodjačima mleka“, naveo je ministar.

    Upitan da li Vlada Srbije planira neke konkretne mere za stabilizaciju na tržištu, Ljajić je kazao da se situacija prati i da će se primeniti sve mere koje su na raspolaganju da bi obezbedili cenovnu i tržišnu stabilnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE