Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Arapi preuzimaju 10 agrokombinata

    Za poljoprivredne kombinate sa 9.000 hektara u državnom vlasništvu „Agrobačka“ iz Bačke Topole, „Jadran“ iz Nove Gajdobre, „7. juli“ iz Siriga, „Bačka“ iz Sivca, „Omoljica“, „Vojvodina“, „Bratstvo jedinstvo“ iz Bečeja, „Mladi borac“ iz Sonte, „Dragan Marković“ iz Obrenovca i „Seme Tamiš“ zainteresovana je „Al Dahra“, vodeća agroindustrijska kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je spremna da postane njihov dvotrećinski vlasnik i da za to Vladi Srbije kao manjinskom akcionaru plati 100 miliona evra i u njihovu modernizaciju uloži još 100 miliona evra.

    Osim toga, zajednička kompanija „Al Dahre“ i Vlade Srbije dobila bi u dugoročni zakup još 16.000 hektara državne zemlje, uz plaćanje godišnje rente u iznosu do 250 evra po hektaru, piše Press.

    Taj dogovor postigla je delegacija Vlade Srbije prilikom posete Abu Dabiju, kada je potpisan memorandum o razumevanju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o saradnji u oblasti poljoprivrede, agroindustrije i izgradnji sistema za navodnjavanje.

    Sporazum predviđa i ulaganje u čišćenje kanala za navodnjavanje i izgradnju nove mreže, a vrednost tog posla mogla bi da dostigne 1,25 milijardi evra, od čega bi oko 300 miliona evra bilo uloženo u prvoj fazi zajedničkog projekta. Ti sistemi mogli bi da pokriju milion hektara obradivog zemljišta u Srbiji (danas se navodnjava svega oko 100.000 hektara).

    Finansijska sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove kanalske mreže obezbedili bi Ujedinjeni Arapski Emirati, a Srbija bi ih otplatila kroz višegodišnje garantovane isporuke različitih poljoprivrednih proizvoda (pšenice, kukuruza, deteline, lucerke, mesa, mlečnih proizvoda, poluproizvoda i gotovih proizvoda prehrambene industrije). Ovi poljoprivredni proizvodi bi se iz Srbije izvozili preko kompanije „Al Dahra“ na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i na treća tržišta.

    „Kontakti s kompanijom „Al Dahra“ traju već nekoliko meseci, predstavnici te firme dva puta su boravili u Srbiji, obišli su nekoliko poljoprivrednih imanja i kompanija i tada su sa sobom poneli uzorke zemlje na analize, koje su pokazale da je kvalitet zemljišta bolji od onog u Španiji,“ izjavio je za Press ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE