Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oland: Politička unija posle budžetske unije

    Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da „politička unija“ članica EU treba da usledi posle „budžetske i socijalne unije“ i prognozirao je da će ta unija postati stvarnost „posle evropskih izbora 2014“.

    „Politička unija, to dolazi posle, to je etapa koja će uslediti posle budžetske unije, bankarske unije, socijalne unije. Ona će doći posle evropskih izbora 2014“, kazao je Oland u intervjuu koji je pred današnji početak dvodnevnog samita u Briselu dao za više evropskih listova.

    U intervjuu, Oland je ocenio i da su zemlje Evropske unije „sasvim blizu“ izlaska iz krize u evrozoni.

    „Što se tiče izlaska iz krize u evrozoni, sasvim smo blizu toga, sasvim blizu. Pošto samo doneli dobre odluke na samitu 28. i 29. Juna i imamo zadatak da ih brzo primenimo“, kazao je francuski predsednik.

    „Najpre konačnim rešavanjem problema Grčke, koja je učinila toliko napora i koja se mora uveriti da ostaje u zoni evra. Potom, odgovaranjem na zahteve zemalja koje su sprovele očekivane reforme i koje bi trebalo da mogu da se finansiraju pod razumnim uslovima. I najzad, osnivanjem bankarske unije“, naveo je Oland. “Želim da se sva ta pitanja reše do kraja godine. Tada ćemo moći da se posvetimo promenama našeg načina odlučivanja, produbljivanju naše unije. To će biti veliki posao na početku 2013. godine“, dodao je francuski predsednik.

    „Najgore – bojazan od raspada evrozone – prošlo je. Ali, najbolje još nije tu. Na nama je da ga izgradimo“, kazao je Oland.

    U intervjuu, Oland je ocenio i da je nemačka kancelarka Angela Merkel „jasna“ i da „govori stvari“ i poručio da ima „isti pristup“ kao ona. „Ona je jasna, govori stvari… Time se dobija na vremenu. I ja imam isti pristup. A što se tiče stvari o kojima nam se stavovi razlikuju, pokušavamo da pronađemo najbolji cilj. To je najlakše sa eksplicitnim polaznim tačkama nego sa dvosmislenim polaznim tačkama. A Angeli Merkel ne može da se zameri da je dvosmislena“, kazao je.

    Govoreći o budućnosti Evrope, Oland je ukazao da je Evropa menjajući svoje dimenzije, promenila i svoj model. „Moj stav jeste Evropa koja napreduje u više brzina, sa više različitih krugova. Možemo ih nazvati ‘avangarda’, ‘države preteče’, ‘tvrdo jezgro’, nije važno kako ih nazivamo“, rekao je on.

    „Imamo zonu evra, ona je nasleđe, to je jedinstvena valuta. Ona poziva na novo upravljanje. Ta zona evra treba da dobije političku dimenziju. Ja sam za to da Evrogrupa koja okuplja ministre finansija,
    bude ojačana i da predsednik Evropgrupe ima jasan i dovoljno dug mandat“, smatra Oland.

    Upitan da li EU rizikuje da se svede na zemlje evro zone, na Evropu u dve brzine, Oland je kazao da „Evropa ima više brzina, to je već slučaj“. Ali, zadatak Evropskog parlamenta je da predstavlja celu Evropu i on je potpuno sposoban da definiše demokratske procedure namenjene zoni evra, smatra on.

    Na pitanje da li je osovina Pariz-Berlin prvi krug, Oland je kazao da je to „par koji omogućava ubrzavanje“, ali i da može da bude kočnica. On je dodao da francusko-nemačko prijateljstvo treba da
    okupi, udruži, da je ta vizija istorijski poverena Francuskoj i Nemačkoj. “Čuvam se od poređenja velike i male zemlje, zemlje osnivači i nove članice. Evropi su potrebni svi … Zajedničke institucije: Komisija i Parlament moraju da u potpunosti imaju svoju ulogu“, rekao je on.

    Oland smatra da je danas potrebno pronaći poverenje u, kako je kazao, „nas same i u Evropu“. „Ono što nam preti, nije nacija, nego nacionalizam. To nije Evropa, to je njeno odsustvo“, dodao je on. “Evropa ostaje najlepša avantura za naš kontinent. Ona je prva svetska ekonomska sila, politički prostor, društveni i moralni model…“, rekao je francuski predsednik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE