Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kod ginekologa i van „skrining programa“

    Ukoliko je neka žena vračena iz doma zdravlja pod izgovorom da se preventivni pregledi sada obavljaju na tri godine, onda je u pitanju loše tumačenje pravilnika o organizovanju „skrining programa“.

    Svaka žena ima pravo da jednom godišnje uradi preventivne ginekološke preglede, a organizovani „skrining program“ za žene koje ne idu redovno kod lekara podrazumeva da ih iz domova zdravlja pozivaju bar jednom u tri godine da dođu na kontrolu, rekla je Tanjugu Sanja Mirosavljević, portparolka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

    Ukoliko je neka žena vračena iz doma zdravlja, dodala je ona, pod izgovorom da se preventivni pregledi sada obavljaju na tri godine, onda je u pitanju loše tumačenje pravilnika o organizovanju „skrining programa“.

    „Skrining program je uveden kako bi se animirale žene koje kod ginekologa ne dolaze po deset, petnaest godina, da dođu na preventivne preglede. Domovi zdravlja su u obavezi da na osnovu biračkog spiska pozivaju žene da u roku od tri godine urade preventivne preglede na karcinom grlića materice“, naglasila je Mirosavljevićeva.

    Pojedini mediji preneli su da je u domu zdravlja „Vračar“ izabrani ginekolog vratio ženu koja je došla na preventivni pregled, pod izgovorom da je RFZO novim pravilnikom predvideo da se preventivni pregledi rade na svake tri godine.

    Direktorka Doma zdravlja „Vračar“, dr Stežana Stevanović, rekla je Tanjugu da sa ginekologije ovog Doma zdravlja niko nikada nije vraćen, ali i da je pravilnikom koji je prosleđen domovima zdravlja u februaru jasno definisan sadržaj preventivnih mera koji podrazumeva preventivne preglede na tri godine.

    „Možda je bio nesporazum u komunikaciji lekara i pacijenta, ali naši lekari rade preglede čak i mimo pravilnika, jer im je zdravlje pacijenata najvažnije. Nama je vraćeno iz Fonda 500 faktura, nismo mogli da naplatimo te usluge“, objašnjava dr Stevanović, koja je na mesto direktora ustanove došla pre nedelju dana.

    Predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka prof. dr Slobodan Čikarić, objašnjava da se organizovani „skrining programi“ rade obično na tri godine, ali da se mora omogućiti ženama koje brinu o svom zdravlju da na preventivne preglede idu jednom godišnje.

    „Kod karcinoma grlića materice maligne ćelije se dupliraju na svaka dva meseca i veoma je važno otkriti karcinom u ranoj fazi pre nego što počne da se širi. Tada je karcinom sto posto izlečiv“, naglašava prof. Čikarić.

    Karcinomi grlića materice i dojke su vodeći tumori kod žena. Kako je naveo Čikarić, svake godine u Srbiji od karcinoma grlića materice oboli 1.200 do 1.500 žena, dok od karcinoma dojke oboli 3.600 do 4.000 žena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE