Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ginko ne umanjuje rizik od Alchajmera

    Kineski tradicionalni biljni lek ginko biloba uopšte ne smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, utvrdio je tim francuskih stručnjaka iz bolnice Kaslardi u Tuluzu.

    U nekim krugovima se godinama verovalo da je ginko čudesni lek, koji se može nabaviti bez recepta i povećati mentalne sposobnosti i preciznost pamćenja starijih ljudi, prenosi Reuters.

    U petogodišnjem francuskom istraživanju su učestvovale 2.854 osobe starosti od 70 godina naviše, koje su već bile kod lekara zbog problema sa pamćenjem.

    Ekstrakt iz lišća drveta ginko biloba, u obliku pilula, je dva puta dnevno davan polovini ispitanika, dok su ostali dobijali placebo koji je imao sličan ukus i izgled kao pilule ginka.

    Tokom pet godina, kod četiri odsto ispitanika iz grupe koja je dobijala ginko, je utvrđena „verovatna“ Alchajmerova bolest, dok je u placebo grupi ovakva dijagnoza postavljena kod pet odsto ispitanika.

    Tim iz Tuluza, kojim je rukovodio Bruno Vela, je procenio da razlika u obolevanju od Alćajmera između dve grupe nije od statističkog značaja.

    Francuskim istraživanjem su potvrđeni rezultati jedne ranije američke studije iz 2009. godine o (ne)efikasnosti ginka u prevenciji Alchajmerove bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE