Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Matične ćelije pomažu u lečenju multiple skleroze

    Kod četiri pacijenta obolela od multiple skleroze iz Srbije, zahvaljujući terapiji matičnim ćelijama, koja je primenjena u okviru evropske studije, u koju je uključena Vojnomedicinska akademija, tok bolesti je zaustavljen. Lekari su utvrdili da je kod bolesnika koji imaju ovo hronično oboljenje centralnog nervnog sistema, primenom ćelijske terapije došlo do povoljnog „odgovora“ organizma, a u toku su pripreme za primenu matičnih ćelija i kod oboljenja amiotrofične lateralne skleroze.

    Kako objašnjava pukovnik profesor dr Ranko Raičević, načelnik Klinike za neurologiju VMA, kod pacijenata koji su primili ovu terapiju delimično je zaustavljen tok bolesti, oni nisu na lečenju u bolnici, već povremeno dolaze na kontrole. Zahvaljujući pomenutoj terapiji, ističe naš sagovornik, kod njih je došlo do usporene prirode toka bolesti sa blagim efektom na određene funkcije, pre svega na spazam (grčenje mišića) i nevoljne pokrete.

    – Ovo je naizgled mali broj, ali to ne znači da je značaj ćelijske terapije mali. Sve je rađeno po evropskim standardima i to uzimanjem matičnih ćelija iz kostne srži, njihovim razmnožavanjem i vraćanjem primaocima sa očekivanim efektom da će procedura biti uspešna. Pacijenti koji primaju terapiju pripremaju se pod istim uslovima za intervenciju kao recimo bolesnici koji boluju od leukemije i leže na Klinici za hematologiju. Autologna transplantacija je metoda koja ima najmanje etičkih prepreka jer se „materijal“ uzima od samog pacijenta (uzima se punktat kostne srži pacijenta, koji se preradi a zatim mu se vraća u organizam). Ova procedura nosi prihvatljive rizike i ne postoji mogućnost odbacivanja ćelija. Sa kolegama sa neurohirurgije razmatra se mogućnost primene matičnih ćelija kod povreda kičmene moždine – istakao je dr Raičević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE