Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Usaglašavanje gasnog sporazuma sa Rusijom

    Predstavnici Srbije i Rusije počeli su razgovore o usaglašavanju nacrta dugoročnog sporazuma o isporukama ruskog gasa Srbiji, a nastaviće ih narednih dana, saopštilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

    Predstavnici srpskog ministarstva energetike i Ambasade Ruske Federacije u Beogradu razgovarali su na prvom sastanku u Beogradu o detaljima nacrta tog sporazuma i o isporukama prirodnog gasa iz Rusije, kao i o pripadajućem protokolu za taj sporazum.

    U Ministarstvu energetike se razgovaralo i o mogućnosti preciziranja i daljeg usaglašavanja pojedinih tačaka nacrta tih dokumenata.

    Usaglašavanje teksta nacrta Sporazuma između predstavnika Srbije i Rusije biće nastavljeno narednih dana, navodi se u saopštenju.

    Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je ukazom prošle nedelje nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama ruskog prirodnog gasa Srbiji, na osnovu koga će se Srbiji od 2012. do 2021. isporučivati po pet milijardi kubnih metara gasa godišnje.

    Dugoročni sporazum o isporukama ruskog gasa treba da obezbedi energetsku sigurnost naše zemlje u narednih 10 godina, ali i još povoljniju cenu gasa za Srbiju.

    Uslov za isporuke ruskog gasa u okviru dugoročnog sporazuma je da Srbija do 2014. plati stari dug za gas od 30 miliona dolara, i to godišnje po 10 miliona dolara.

    Sporazum o dugoročnoj isporuci ruskog gasa Srbiji treba da potpišu srpsko i rusko ministarstvo za energetiku.

    Posle potpisivanja međudržavnog sporazuma treba da bude potpisan dugoročni ugovor „Gasproma“ i „Srbijagasa“, kojim će biti odredjeni komercijalni uslovi isporuke gasa, odnosno koliko će se gasa kupovati po naftnoj formuli, a koliko po spot formuli, rekao je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

    „Najveći deo komercijalnog ugovora smo već ispregovarali sa ‘Gaspromom’, ali to mora da prođe Vladu Srbije, resorna ministarstva i nakon toga, bi ‘Srbijagas’ i ‘Gasprom’ bili u poziciji da potpišu dugoročni ugovor,“ rekao je Bajatović, koji nije mogao da precizira kada bi to tačno moglo da se desi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE