Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Monti i Oland za podsticanje rasta i zapošljavanje

    Premijer Italije Mario Monti i predsednik Francuske Fransoa Oland izjavili su u Rimu da Evropa mora hitno da omogući oporavak ekonomije i stvaranje novih radnih mesta, u okviru šireg plana očuvanja evrozone.

    Monti je kao dobar korak u tom pravcu istakao reforme koje je Italija sprovela kako bi tržište rada učinila fleksibilnijim i pozvao kompanije i sindikate da saradjuju u cilju smanjenja nezaposlenosti,
    koja je dostigla rekordan nivo u članicama evrozone.

    Oland je rekao da je od francuske vlade tražio da što pre preduzme mere kojima će zaustaviti rast nezaposlenosti. U Francuskoj stopa nezaposlenosti raste već 14 meseci uzastopno, a trenutno je bez posla u toj zemlji tri miliona ljudi.

    Monti i Oland su se tokom prethodnih nekoliko meseci zalagali za mere podsticanja ekonomskog rasta u evrozoni, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel zagovarala oštre mere štednje.

    Dvojica zvaničnika su izjavili da će pratiti da li se radi na ispunjavanju obećanja datih na poslednjem samitu EU u junu. Lideri su se tada složili da se novac evropskog fonda direktno daje problematičnim bankama i da se u dugoročnom periodu stvori čvršća zajednica.

    Oland je istakao da do kraja godine treba raditi na jačanju bankarske, ekonomske i monetarne unije, što bi finansijski pomoglo državama u najdubljoj krizi.

    Italijanski i francuski lideri sastali su se uoči očekivanih mera Evropske centralne banke za kupovinu vladinih obveznica od država s visokim troškovima zaduživanja, kao što je Italija.

    Oland je najavio da će se s Montijem ponovo sastati u Lionu u Francuskoj, početkom decembra, kada će razgovarati o projektu brzih pruga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE