Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Basara i Tišma u trci za nagradu „Meša Selimović“

    Romani „Mein Kampf“ Svetislava Basara i „Bernardijeva soba“ Slobodana Tišme iz Srbije našli su se u užem izboru za regionalnu književnu nagradu „Meša Selimović“ za 2011. godinu.

    Prema rečima predsednika žirija Zdenka Lešića, pet romana u užem izboru povezuje „odlučno kritičko sagledavanje naše savremenosti i nedavne prošlosti“.

    „Ovo su knjige u kojima se iznova problematizuje ono što se događalo u ratu kod nas, i to na način koji je od krvi, suza, znoja“, rekao je Lešić na konferenciji za novinare, preneli su lokalni mediji.

    Ovogodišnji selektori Emir Imamović (BiH), Pavle Goranović (Crna Gora), Jagna Pogačnik (Hrvatska) i Vladimir Arsenić (Srbija), predložili su 17 romana, a žiri je odlučio o pet naslova u užem izboru. O tim romanima odlučio je većinom glasova žiri kojim predsedava Zdenko Lešić, a članovi su i Predrag Matvejević, Andrej Nikolaidis, Mirjana Đurđević iIrfan Horozović.

    Tako su se u užem izboru našli i „Knjiga o Uni“ Faruka Šehića iz Bosne i Hercegovine, te „Sanjao sam slonove“ Ivice Đikića i „Kalendar Maja“ Zorana Ferića iz Hrvatske.

    Nagrada će biti uručena na 12. Međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“ koji se od 6. do 9. septembra održavaju u Tuzli.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE