Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada dobila predlog o najvišim cenama lekova

    Ministarstva zdravlja i spoljne i unutrašnje trgovine podnela su u sredu Vladi Srbije Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o najvišim cenama lekova za upotrebu u humanoj medicini koji se izdaju na recept, a koja bi trebalo da omogući bolje snabdevanje lekovima.

    U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da će ta odluka, čije se usvajanje očekuje u četvrtak, „doprineti normalizaciji tržišta lekova u zemlji“, odnosno „omogućiti kvalitetniju i sigurniju zdravstvenu zaštitu osiguranih lica“.

    „Stvoriće se uslovi da se na tržište Republike Srbije pusti u promet 531 novi lek koji se izdaje na recept, od čega je trećina originalnih“, piše u saopštenju.

    Istaknuto je i da će se donošenjem te odluke omogućiti dostupnost novih i inovativnih lekova pacijentima i osiguranim licima, povećati ukupna ponuda lekova i veća konkurencija, a samim tim i snabdevenost tržišta.

    „Na ovaj način stvoriće se uslovi za uštedu finansijskih sredstava Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stavljanjem novih jeftinijih generičkih lekova na Listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja“, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE