Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija zbog Ljubljanske banke neće da potpiše hrvatski pristupni ugovor EU

    Prema rečima slovenačkog ministar spoljnih poslova Karla Erjaveca, Slovenija ne namerava da ratifikuje hrvatski pristupni ugovor Evropskoj uniji dok Zagreb ne odustane od traženja novca za devizne štediše Ljubljanske banke.

    On je to rekao u razgovoru za list „Večer“ i dodao kako ostaje „realna mogućnost da Slovenija ne ratifikuje ugovor ako Hrvatska pitanje LB ne bude htela rešavati u okviru nasledstva“ bivše države, piše Večernji list.

    Erjavec je pojasnio da će se o ratifikaciji u slovenskom parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom pa stoga ne veruje da bi je zastupnici podržali ako se ne reši pitanje Ljubljanske banke.

    Ključni problem su devizni polozi hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci koje su oni preneli na domaće banke, a reč je o 545 miliona nemačkih maraka, bez kamata. Zagrebačka i Privredna banka nastoje do tog novca doći sudskim postupcima, a alarm je u Ljubljani zazvonio kad je hrvatska Vlada podržala banke. Nakon toga iz Ljubljane je krenuo orkestrirani napad sa svih nivoa pa je Vlada Hrvatske povukla odluku, a premijeri Zoran Milanović i Janez Janša su na susretu u maju potvrdili da se problem otvorio.

    Janša je rekao da je zadovoljan jer Hrvatska pristaje da sve ostaje kako je bilo dogovoreno u trenutku zatvaranja poglavlja 4, Sloboda kretanja kapitala. Milanović je rekao kako mora poštovati obveze koje je preuzela bivša vlada, bez ulaženja u detalje i korisnost za Hrvatsku.

    Da slovenački poslanici, čijom će se dvotrećinskom većinom odlučivati o ratifikaciji pristupnog ugovora Hrvatske, ne planiraju da pristanu na ikakvu isplatu novca potvrđuje i ranije izjava neimenovanog izvora iz tamošnje vlade, koji je takođe rekao da je moguće da će Slovenija iskoristi problem s Ljubljanskom bankom kao izgovor za nepotpisivanje ratifikacije, pišu regionalni mediji.

    Komentarišući izjavu Erjavca, hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je da bi bilo dobro da Slovenija počne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora sa EU.

    Ističući važnost hrvatsko-slovenskog partnerstva u okviru EU, ona smatra da vezivanje dva odvojena procesa ne bi donelo ništa dobro.

    „U ovom trenutku bi bila jedna neobično važna i pozitivna poruka, a mislim i izvodljivo da Slovenija, s jedne strane, krene s procesom ratifikacije pristupnog ugovora, a, s druge strane, da rešavamo ono što smo se dogovorili da ćemo rešavati i gde smo uostalom mi kao hrvatska strana i predložili neki pomak na osnovu kojeg su sada i s jedne i druge strane imenovani finansijski stručnjaci, koji bi trebalo da predlože neka rešenja i hrvatskoj i slovenačkoj vladi“, istakla je Pusićeva.

    Pusićeva će u ponedeljak prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova EU, ali će učestvovati i na sastanku o uspostavljanju jadransko-jonske makroregije, na kome će biti i slovenački ministar Erjavec.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE