Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fond Bila Gejtsa finansira prvu probu geoinžinjeringa

    Dva inženjera sa Harvarda planiraju da ispuste u atmosferu iznad Novog Meksika hemijske čestice koje odbijaju svetlost Sunca, piše Guardian, a prenosi magazin Ekologija.

    Ovaj eksperiment ima za cilj stvaranje tehnologije koja će odbijati sunčevu svetlost i smanjiti temperaturu Zemlje. Dakle, pobornici geoinženjeringa su dočekali ostvarenje njihovih ideja u praksi iako je veliki deo javnosti protiv mešanja čoveka na ovaj način. Naučnici upozoravaju da bi moglo da ima nepredvidljive, katastrofalne posledice na Zemljine vremenske sisteme i zalihe hrane, a ekološke grupe strahuju da će prihvatanje geoinženjeringa kao „plana B“ za klimatsku promenu poništiti napore da se smanji emisija gasova.

    „Velike eksperimente poput ovih nije moguće simulirati u laboratoriji, a cilj ovoga upravo „nije da se menja klima,“ kako tvrdi Dejvid Kit, jedan od inženjera, „već da se isprobaju procesi na mikro nivou. Rizik je veoma mali.“

    Prvu probu geoinženjeringa će finansirati fond Bila Gejtsa, trajaće godinu dana i za to vreme će u atmosferu biti ispuštene desetine ili stotine kilograma čestica da bi se izmerio uticaj na ozon i pronašla odgovorajuća veličina sulfatnih aerosola.

    Iako eksperiment neće uticati na klimu, ekolozi tvrde da su rizici solarnog geoinženjeringa potpuno identifikovani kroz modelovanje i studiju uticaja sumporne prašine koju emituju vulkani. Moguće je dalje oštećenje ozonskog omotača i poremećaj padavina, a ništa neće uraditi da smanje nivo gasova u atmosferi ili acidifikaciju okeana.

    U svakom slučaju, novac je obezbeđen i eksperiment je odobren, tako da ćemo kroz godinu dana videti da li će se otvoriti vrata za vrlo rizično i nepredvidljivo igranje čoveka sa klimom jedine planete koje imamo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE