Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoreni internet klubovi za žene sa sela u četiri opštine u Srbiji

    U četiri opštine u Srbiji otvoreni su E-klubovi namenjeni ženama sa sela. Internet klubovi su opremljeni modernom računarskom opremom, a trebalo bi da doprinesu jednostavnijoj prezentaciji proizvoda koje žene sa sela imaju da ponude-ručni rad, kolači, zimnica, seoski turizam.

    Ovi internet klubovi namenjeni su ženama sa sela iz okoline Inđije, Kraljeva, Ljubovije i Ivanjice, a ubrzo će početi sa radom i klub u Paraćinu, saopšteno je iz Uprave za rodnu ravnopravnost.

    Kako je navedeno, e-klubovi će omogućiti sticanje novih znanja i moderno poslovanje ženama iz ruralnih sredina koje žele da pokrenu i promovišu sopstveni biznis i one će imati priliku da naprave svoje onlajn prezentacije i promovišu svoje proizvode na internetu.

    Menadžerka projekta za implementaciju NAP prioriteta Uprave za rodnu ravnopravnost Jasmina Murić je ukazala da su takvi projekti važni, budući da su žene na selu najčešće višestruko diskriminisane.

    „Naša ideja je da ih ohrabrimo da kontinuirano unapređuju svoja znanja i veštine, razvijaju svoje talente i odvaže se za neku vrstu preduzetništva“, istakla je Murićeva.

    E-klubovi opremljeni su modernom računarskom opremom – kompjuterima, laptopovima, kamerama, štampačima i skenerima. Uprava za rodnu ravnopravnost je uz pomoć ambasade Švedske obezbedila opremu, a u saradnji sa NVO „Jednake mogućnosti“ obuku za korišćenje info-komunikacionih tehnologija, koju je završilo 25 žena.

    U Ljuboviji će e-klub biti iskorišćen za promociju žena koje se bave seoskim turizmom, a potom i onih koje se bave izradom rukotvorina i hrane, a u Ivanjici da se kolači, zimnica i džemovi predstave i na internetu.

    Otvarajući e-klub u Kovačima, gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović je istakao da će on biti od velike koristi ženama u seoskoj sredini, ali i u samom gradu.

    „Rodna ravnopravnost je veoma bitno pitanje za nas i pred nama je veliki posao da se to promeni. Ovim projektom smo krenuli od unapređenja znanja u korišćenju informacionih tehnologija i verujemo da će to biti dobar početak“, smatra Simović.

    E-klubovi bi trebalo da doprinesu ekonomskom osnaživanju i osamostaljivanju žena koje žive u seoskim sredinama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE