Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hladnjača „Lenada“ počinje sa otkupom i preradom voća

    Hladnjača iz Pirota počeće sutra da otkupljuje i prerađuje voće, izjavio je Duško Krsmanović, direktor preduzeća „Lenada“ iz Baljevca, koje je novi vlasnik hladnjače.


    Krsmanović je agenciji Beta rekao da će u petak početi otkup i preradu višanja, a kasnije i kupina i šljiva.
     
    Preduzeće „Lenada“ iz Baljevca preuzelo je pre dva meseca Hladnjaču u Pirotu od NLB banke koja je imala hipoteku od prethodnih vlasnika i to bez obaveza prethodne firme i bez radnika.
     
    Krsmanović je rekao da su zaposlili 18 radnika iz bivše firme, a da je u planu zapošljavanje još 85 radnika.
     
    – Planiramo da ove godine preradimo oko 3.000 tona voća. Iduće godine u planu je proširenje kapaciteta i godišnja prerada 6.000 tona voća. Najviše će biti zastupljena oblačinska višnja, potom kupine i šljive – kazao je Krsmanović.
     
    Krsmanović dodaje da su posle razgovora sa rukovodstvom opštine Pirot dobili uveravanja da će se lokalna vlast uključiti u povećanje poljoprivredne proizvodnje.
     
    – Prethodnih godina mnogi su iskrčili svoje zasade zato što nisu adekvatno plaćani za svoje proizvode. To treba da se promeni. Perspektiva ovog kraja je u razvoju, odnosno vraćanju zasada voća u selima oko Pirota – kazao je Krsmanović.
     
    Pomoćnik predsednika opštine Pirot za poljoprivredu i selo Goran Popović je kazao da su se sa novim vlasnicima Hladnjače dogovorili da krenu u ozbiljan razvoj voćarstva na području pirotske opštine i celog Pirotskog okruga.
     
    – Radićemo zajedno na razvoju voćarske proizvodnje i zasnivanju višnjara, jer se oblačinska višnja dosta traži u EU“, rekao je on i dodao da je to šansa i za zapošljavanje poljoprivrednih proizvođača na selu.
     
    Kako je dodao, od jeseni će početi izrada biznis plana za podizanje nekoliko stotina hektara višnjara, a opština će kroz subvencionisane kredite omogućiti poljoprivrednicima da podižu zasade višanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE