Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Američka mornarica razvija podvodne solarne ćelije

    Naučnici sa US Naval Research Lasboratory-a rade na razvoju solarnih ćelija koje mogu da proizvodu dovoljno električne energije za rad elektroničkih senzora na dubinama do devet metara.

    Podvodni autonomni sistemi i senzori ozbiljno su ograničeni zbog manjka izdržljivih izvora energije i uveliko zavise od kopnene energije, baterija ili solarne energije koja se proizvodi iznad vodene površine.
     
    Iako je bilo pokušaja korišćenja fotonaponskih sistema i pod vodom, oni do sada uglavnom nisu ostvarili veliki uspeh prvenstveno zbog nedostatka sunčeve svetlosti i korišćenja solarnih ćelija koje su dizajnirane za korišćenje punog i nesmetanog spektra svetlosti.

    Phillip Jenking, jedan od direktora u NRL-u izjavio je da iako voda apsorbira sunčevu svetlost, glavni izazov leži u razvoju solarnih ćelija koje mogu delotvorno pretvarati „podvodne“ fotone u električnu energiju.

    U suštini, ograničeni spektralni sadržaj i intenzitet sunčevog zračenja pod vodom može čak dovesti i do veće delotvornosti pretvaranja  ukoliko je solarna ćelija dobro kalibrirana i podudara sa talasnim dužinama koje do nje dopiru.

    Ono što razlikuje nove podvodne solarne ćelije je i korišćenje indij-galij-fosfidnih ćelija koje imaju visoku delotvornost kod talasnih dužina između 400 i 700 nanometara i dobro rade pri uslovima slabog osvetljenja.

    Preliminarni rezultati na dubinama od 9 metara omogućuju snagu od 7 W po kvadratnom metru solarnih ćelija i opravdavaju nastavak istraživanja s ciljem povećanja njihove delotvornosti.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE