Američka mornarica razvija podvodne solarne ćelije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Američka mornarica razvija podvodne solarne ćelije

  Naučnici sa US Naval Research Lasboratory-a rade na razvoju solarnih ćelija koje mogu da proizvodu dovoljno električne energije za rad elektroničkih senzora na dubinama do devet metara.

  Podvodni autonomni sistemi i senzori ozbiljno su ograničeni zbog manjka izdržljivih izvora energije i uveliko zavise od kopnene energije, baterija ili solarne energije koja se proizvodi iznad vodene površine.
   
  Iako je bilo pokušaja korišćenja fotonaponskih sistema i pod vodom, oni do sada uglavnom nisu ostvarili veliki uspeh prvenstveno zbog nedostatka sunčeve svetlosti i korišćenja solarnih ćelija koje su dizajnirane za korišćenje punog i nesmetanog spektra svetlosti.

  Phillip Jenking, jedan od direktora u NRL-u izjavio je da iako voda apsorbira sunčevu svetlost, glavni izazov leži u razvoju solarnih ćelija koje mogu delotvorno pretvarati “podvodne” fotone u električnu energiju.

  U suštini, ograničeni spektralni sadržaj i intenzitet sunčevog zračenja pod vodom može čak dovesti i do veće delotvornosti pretvaranja  ukoliko je solarna ćelija dobro kalibrirana i podudara sa talasnim dužinama koje do nje dopiru.

  Ono što razlikuje nove podvodne solarne ćelije je i korišćenje indij-galij-fosfidnih ćelija koje imaju visoku delotvornost kod talasnih dužina između 400 i 700 nanometara i dobro rade pri uslovima slabog osvetljenja.

  Preliminarni rezultati na dubinama od 9 metara omogućuju snagu od 7 W po kvadratnom metru solarnih ćelija i opravdavaju nastavak istraživanja s ciljem povećanja njihove delotvornosti.
   
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE