Srpska jaja ne mogu u EU zbog salmonele

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpska jaja ne mogu u EU zbog salmonele

  Srbija u EU za sada ne može da izvozi živa goveda i živinsko meso zbog načina uzgajanja, a jaja zbog salmonele, rekao je šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat.


  – Problem (sa živinom i govedima) nije u bolestima, već u zdravlju životinja, pitanje je da li se životinje drže uz vođenje računa o njihovoj dobrobiti – rekao je Janmat u intervjuu za “EurAktiv”.

  U EU nije dozvoljen ni izvoz svinjetine, a zbog bolesti, odnosno svinjske kuge.

  Kada je reč o salmoneli u jajima, prema rečima Janmata, problem nema samo Srbija, već većina zemalja južne Evrope, gde se pojavljuje ova bakterija u toplim mesecima.
   
  On je ocenio da je u pogledu izvoza biljnih proizvoda Srbija dosta dobra, mada se, kao i sa većinom zemalja koje uvoze u EU, povremeno dogodi da se otkrije neka bolest.
   
  – Pravi primer su maline – Srbija je jedan od najvećih proizvođača u svetu. U tom smislu nemamo zadršku – istakao je Janmat.
   
  On je istakao da je za izvoz u EU potrebno ispunjavanje standarda za uvoz, koji se razlikuju od proizvoda do proizvoda, kao i manjeg broja opštih uslova koji se odnose na javno zdravlje i zdravlje životinja.
   
  – Generalno gledano, inspekcijske i kontrolne službe u Srbiji su dosta dobro organizovane – rekao je Janmat, dodavši da to znači da EU može da prihvati sertifikate koje oni izdaju izvoznicima.
   
  Istakao je, međutim, da je potrebno poboljšati nacionalne referentne laboratorije za ispitivanja u oblasti životinjskih proizvoda.
   
  – Smatramo da u tim laboratorijama nema dovoljno zaposlenih i da je za bolju proveru potreban veći broj ljudi – istakao je Janmat.
   
  Poljoprivreda je, kako je ukazao, jedna od oblasti u kojoj EU najviše pomaže Srbiji u njenom približavanju EU.
   
  – To je područje gde imamo dosta zakona, pa Srbija mora da ih usvoji i primeni. Pružamo podršku u korišćenju pretpristupnih fondova IPA, a intenzitet će se samo povećati sa približavanjem Srbije EU – rekao je Janmat u intervjuu za “EurAkiv” Srbija.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE