Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jevrosimović: Nova vlada treba da pribegne kriznom menadžmentu

    Nova vlada mora da pribegne kriznom menadžmentu u javnim preduzećima i da se više okrene domaćim firmama, uz otklanjanje prepreka za poslovanje, jer ova kriza neće tako kratko trajati, poručio je predsednik Comtrade Grupe Veselin Jevrosimović na promociji kampanje „Pitajte kada“ NALED-a i RTS-a o smanjenju administrativnih procedura u poslovanju.
     
    U Srbiji je oko 30 odsto privrede ili oko 17.000 preduzeća – likvidno i oni drže celu privredu, i zbog toga država treba da ih drži „kao malo vode na dlanu“, upozorio je Jevrosimović.On je naveo i da je u protekle dve godine više od 32.000 firmi bankrotiralo, a oko 60.000 ima blokirane račune, dok 21.000 preduzeća ima po jednog zaposlenog.
     
    Direktor Medium Galupa Srbobran Branković je rekao da nova vlada mora da poboljša uslove kreditiranja i skrati rokove plaćanja u privredi. Prema anketi Svetske banke „Doing bussines“ rađenoj u 183 zemlje, prema uslovima poslovanja Albanija se nalazi na 82. mestu, Srbija na 92, a Bosna i Hercegovina na 125. mestu, navedeno je.
     
    U Srbiji se godišnje potroši oko 1,35 milijardi evra na ispunjavanje zakonskih procedura, a privredni subjekti se bore sa fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima koji iznose dodatnih 730 miliona evra, što stvara gubitke realnom sektoru, rečeno je ovom prilikom.
     
    Na skupu su generalni direktor Radiotelevizije Srbije Aleksandar Tijanić i predsedenik Upravnog odbora NALED Vladimir Čupić potpisali sporazum o saradnji kojom je pokrenuta kampanja za smanjenje procedura u poslovanju. NALED-ova kampanja pod nazivom „Pitajte kada?“ obuhvata niz video spotova, koji će biti emitovani na RTS-u, a prvi od njih govori o problemu koji čeka trudnice pri ostvarivanju prava na naknade za trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo.
     
    Kvartalni izveštaj NALED-a je pokazao da je do sada ostalo nerealizovano više od 100 preporuka, koje je identifikovala vladina jedinica za sveobuhvatnu reformu propisa i više od 50 preporuka koje je NALED registrovao u „Sivoj knjizi“, a odnosi se na smanjenje suvišnih administrativnih procedura.
     
    Direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja Džozef Lauter preneo je da je anketa te institucije pokazala da se po pitanju dobijanja dozvola i birokratskih procedura stvari u Srbiji ne poboljšavaju. Regulatorno opterećenje može i treba lako da se ukloni, u saradnji sa ministarstvima, rekao je on i dodao i da NALED treba zbog toga da poziva na odgovornost Vladu Srbije. Zato je važna kampanja „Pitajte kada?“, jer kod dobijanja, naprimer dozvole za izgradnju objekata, neke institucije imaju i finansijske koristi, a građanima i privredi oduzimaju i vreme i novac, rekao je Lauter.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE