Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza „skresala“ i Nobelovu nagradu

    Ove godine dobitnici Nobelove nagrade dobiće i nešto manje novca nego ranijih godina, saopštila je Nobelova fondacija, najavivši smanjenje nagrade za 20 odsto zbog ekonomske krize.
     
    „Na sastanku 11. juna 2012. godine odbor direktora Nobelove fondacije odredio je da iznos Nobelove nagrade za 2012. godine bude osam miliona švedskkih kruna (900,800 evra)“, saopštila je fondacija. To znači da je iznos smanjen u odnosu na 10 miliona kruna koliko je davano svake godine, dodaje se u saopštenju.

    Ovaj potez je kako su objasnili „neophodna mera kako bi se izbeglo da kapital fondacije bude dugoročno ugrožen“. Direktor fonacije Lars Hajkensten rekao je da je to bila teška odluka, ali je naglasio da na finansijskom tržištu ima dosta turbulencija, da je u toku kriza i da postoji razlozi da se veruje da „predstoji još niz teških godina.“ „Mislimo da je mudro delovati pre nego što bude kasno,“ dodao je on, prenosi AFP.
     
    Nobelova fondacija dodeljuje prestižne Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju. Novac za nagrade obezbeđuje se iz fonda koji je ostavio utemeljivač nagrade Alfred Nobel.
     
    Hajkensten je rekao da je cilj fondacije da troškovi budu manji od prihoda od ulaganja ali da tokom protekle decenije to nije bilo moguće. „Živimo u vreme kada je teško imati tako dobar prihod od ulaganja kao ranije,“ rekao je on, podsećajući da je fondacija posle 1990-ih podigla iznos nagrade kada je za to postojala mogućnost. Međutim, vrednost nagrade je pre svega u njenoj jedinstvenosti, dodao je on. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE