Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neven blagotvoran za sve kožne bolesti

    Kao “Biljka kože” nosi epitet i danas, jer gotovo da nema kožne bolesti u kojoj neven ne ispoljava svoju delotvornost. U preparatima se koristi za lečenje akni, bradavica, cisti, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, fistula, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, osipa, gnojnih i rana koje teško zarastaju, ugriza i uboda insekata…
     
    U lečenju spoljašnjih i unutrašnjih oboljenja neven deluje tako da pospešuje znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve creva, želuca i glatkih mišića, uravnotežuje mesečni ciklus. Leči i bolesti živaca, želuca, jetre i žuči, delotvoran je kod bolesti vena, koristi se za razna spoljašnja i unutrašnja ispiranja, kao u slučaju povreda, upala i infekcija, dekubitusa i modrica. I nadasve deluje antikancerogeno kod raka kože, materice, želuca i grla.
     
    Latice nevena su najvrednije jer obilato sadrže etarska ulja, tanine, šećere, likopen, proteine. Sadrže i pigmente karotenoide koji i daju divnu zlatnožutu ili jarkonarandžastu boju cvetovima. Sadrže i lekovit sastojak kalendulin, gorke supstance i minerale kalijum i sumpor. U terapijske svrhe neven se koristi kao čaj, ulja, masti ili obloga. U ishrani, jestive latice služe kao dodatak salatama i čorbama da bi im dale specifičan ukus i boju.
     
    Iako voli sunce, teško podnosi velike vrućine. Tada mu se latice suše, a cvetovi zatvaraju. Zato, u vrelim danima biljku treba poseći ili joj obezbediti popodnevnu hladovinu. Kada vrućine utihnu neven će se spontano oporaviti i ponovo procvetati.
     
    Za neven je inače karakteristično da nikad ne vene, zbog čega je biljka i dobila ime. Cveta od proleća do jeseni, a u primorju cele godine. Rimljani su verovali da cveta svakog meseca, pa su mu i dali ime Calendula. Ova latinska reč označava prvi dan u mesecu. Iako je jednogodišnja biljka, neven se sam pobrinuo za svoju dugovečnost. Kada procvetaju, njegovi cvetovi se sami rasejavaju.
     
    Zahvaljujući karakterističnom aromatičnom mirisu cvetovi nevena imaju moć i da rasteruju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često i sade u baštama. Osim toga, neven je i prilično pouzdan prognozer vremenskih prilika. Ako se cvetovi ne otvore posle sedam sati ujutru, znači da će toga dana pasti kiša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE