Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija po drugi put obeležava Svetski Dan vetra

    U Srbiji će 15. juna po drugi put biti obležen svetski Dan vetra, sa ciljem da se promovišu obnovljivi izvori energije.

    U centralnoj proslavi učestvuju Srpsko udruženje za energiju vetra SEWEA, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED, uz podršku Evropskog udruženja za energiju vetra (EWEA). Ove godine u proslavu su uključeni i studenti Arhitektonskog fakulteta uBeogradu.

    Pre dva meseca potpisan je Sporazum o saradnji SEWEA i tog fakulteta, kojim se podržavaju studenti da kreativno i u punoj slobodi svoje znanje i ideje primene i povežu sa velikim mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije. Prvi studentski eksperiment na polju ispitivanja uticaja vetra i drugih faktora iz okruženja započet je odmah posle potpisivanja sporazuma.

    Studenti su povodom Svetskog dana vetra kreirali eksperimentalni poligon na kom će nići jedna glavna instalacija, kao simbolični centar okupljanja ljudi i organizacija istinski zainteresovanih za obnovljive izvore energije u Srbiji.

    Ideja povezivanja energije, znanja i ekperimenta navela je studente arhitekture da tokom svoje radionice razvijaju sposobnost projektovanja složenih prostornih formi, prema promenljivim uticajima iz okruženja, između ostalih i vetra.

    SEWEA i NALED već više od godinu dana intenzivno rade na stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija u obnovljive izvore energije u Srbiji.

    Svetski Dan vetra obeležava se 15. juna u 40 zemalja širom sveta, a sa obeleževanjem se počelo 2007. godine u Evropi, da bi 2009. događaj postao globalan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE