Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski studenti osmislili najbolje kuće za Britance

    Tamara Kuljanin i Nemanja Kocić, studenti druge godine master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, osmislili su najbolji životni prostor engleskog industrijskog grada i time osvojili žiri na 10. internacionalnom Isover konkursu krajem maja u Bratislavi ostaviši iza sebe 60 timova iz 21 zemlje.


    Ovaj uspešni tandem mladih arhitekata prethodno je na nacionalnom konkursu osvojio vicešampionsku titulu i zajedno sa još dva tima otputovao u Slovačku da predstavlja Srbiju na prestižnom međunarodnom Isover konkursu.

    U pitanju je arhitektonski studentski konkurs, a tema je obuhvatala razvijanje specifičnog oblika stanovanja u industrijskoj zoni Notingema u Engleskoj i pokretanje grada. Rešenje je trebalo da zadovolji standarde energetske efikasnosti, sa ciljem što uspešnije upotrebe obnovljivih izvora energije.

    Nemanju i Tamaru pratili su profesori Arhitektonskog fakulteta Mihailo Timotijević i Zoran Lazović koji se slažu da je ova nagrada potvrda uspeha srpskog obrazovanja.

    Srbija već 10 godina učestvuje na ovom konkursu, a ovaj uspeh značajan je ne samo za studente i mentore, već i za fakultet i Srbiju. Arhitektonski fakultet se među prvima reformisao i ovo je potvrda vrednosti reforme, kaže profesor Timotijević.

    „Razvoj koncepta bazirao se na ideji očuvanja jedinstvenog duha grada, kroz ponovnu upotrebu i reinterpretaciju industrije, gde su mladi ljudi definisani kao glavni nosioci urbanih promena i regeneracije. Pozivajući se na karakteristike britanskih porodičnih kuća, stambene jedinice i dalje sadrže tradicionalne elemente (prednje i zadnje dvorište), ali bivaju premeštene na više etaže, sa ciljem ostvarivanja većeg stepena privatnosti“, priča Tamara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE