Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke iznose milijarde iz Poljske

    Poljska Komisija za finansijski nadzor uznemirena je signalima da neke banke iz Zapadne Evrope kapital povećavaju na uštrb svojih „ćerki“ u Istočnoj Evropi.


    Iz poljskog bankarskog sektora u kojem je 66 odsto u rukama stranih vlasnika, povučeno je u poslednja tri kvartala 3,57 milijardi evra, što je 8,6 odsto stranog kapitala u poljskom bankarskom sektoru, piše privredni list „Puls business-u“. Iako odliv nije masivan, niti ograničava likvidnost banaka u Poljskoj, Komisija za finansijski nadzor ipak je zabrinuta.
     
    Odliv kapitala eksperti dodove u vezu sa rokom do kraja juna koji je postavila Evropska komisija bankama da na 9 odsto poboljšaju odnos rizičnih kredita i kapitala.
     
    U poljskim bankama krajem marta vrednost depozita građana, preduzeća, institucija dostigla je 163,4 milijardi evra, dok je vrednost odobrenih kredita i pozajmica dostigla 189 milijardi evra.
     
    U okviru Višegradske grupa udeo stranog kapitala u domaćim bankama je u Poljskoj najmanji – 66 odsto, u Češkoj je 97 odsto, u Slovačkoj 89 odsto, dok je u Madjarskoj 90 odsto.
     
    Banke u Srednjoj Evropi prošle su dobro kroz obe krize – i svetsku ekonomsku, i sada krizu zone evra, pre svega zahvaljujući konzervativnijoj politici u odobravanju kredita i manjoj spremnosti na rizik sa novim „produktima“ na finansijskom tržištu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE