Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cene hleba stabilne do jeseni

    Cena hleba u Srbiji zasada je stabilna, a pekari kažu da cene zavise od mesta prodaje, regiona i kupovne moći stanovništva. A tamo gde je veća ponuda, cene su kod osnovne kategorije hleba „sava“ i niže od propisane zbog visoke konkurencije.


    Vlada Srbije je produžila uredbu kojom je ograničila cenu vekne „sava“ na maksimalnih 44 dinara, kako bi tu najosnovniju namirnicu učinila dostupnom većini potrošača. Uredba će važiti do kraja septembra, dok za ostale vrste hleba važi slobodno formiranje cene o čemu odlučuju sami proizvođači.

    Trenutno su šarolike cene, a osnovne vrste vekne od brašna „tip 500“ kreću se od 35 do 44 dinara, mada u pojedinim pekarama i radnjama hleb nude i po 33, što je slučaj na obodu gradova i u unutrašnjosti. Na pitanje da li je zbog poskupljenja goriva i skoka kursa došlo do rasta cena ostalih vrsta hleba i peciva, u Uniji privatnih pekara tvrde da je tržište stabilno.

    – Nemamo saznanja da je bilo nekih pomeranja cenovnika – kaže za „Novosti“ Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara. – Tržište je stabilizovano zahvaljujući interevenciji pšenice iz Robnih rezervi po 20 dinara za kilogram, koja je obavezala sve one koji su je preuzeli da brašno ne mogu da prodaju iznad 27 dinara.

    Pralica ističe da će pekari čekati prinose ovogodišnjeg roda pšenice, što će odrediti i cenu te strateške robe u narednom periodu. Naravno bilo bi dobro da se zaustavi skok deviznog kursa, jer u suprotnom to će se odraziti na cene svih berzanskih artikala, pa i pšenice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE