Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Izlet u Rusiju“ ovog vikenda u CZKD-u

    U subotu i nedelju (9. i 10. jun) u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (Birčaninova 21) biće izvedene predstava “Izlet u Rusiju” po tekstu Miroslava Krleže iz 1926. godine.
     
    Adaptaciju za pozorište uradio je Miroslav Belović (1927-2005), a Jovan Ćirilov, uz tim saradnika, ovaj tekst razvija u savremenu pozorišnu formu – po čemu „Izlet u Rusiju” pripada pozorišnom ciklusu „Rizik” koji CZKD sa uspehom realizuje od 2007. godine. Istovremeno, „Izlet u Rusiju” je i odgovor na post-tranzicione izazove u regionu, čime se bavi projekat „Nove politike solidarnosti kroz kulturu i proizvodnju znanja”, saopšteno je iz CZKD-a.
     
    U predstavi igraju: Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Damjan Kecojević, Marko Janketić, Cvijeta Mesić, Boris Bakal. Režiser je Jovan Ćirilov, dizajn predstave- Angelina Atlagić;realizator dizajna: Dejan Pantelić, muzika i dizajn zvuka: Vladimir Pejković, a u kreativnom timu su: Borka Pavićević, Andrej Nosov, Branimir Stojanović, Boris Bakal, Vladimir Tupanjac i Tara Tepavac.
     
    Produkcija „Izlet u Rusiju“ deo je i dvogodišnjeg projekta „Nove politike solidarnosti u kulturi i proizvodnji znanja” kojim se podstiču i osmišljavaju novi oblici solidarnosti i isprepletanosti kultura na Balkanu. Saradnja i razmena u oblasti istraživanja u kulturi i umetničkoj produkciji između stvaralaca u Prištini, Tuzli, Zagrebu i Beogradu je deo sveobuhvatnog istraživačkog poduhvata (2011-2012), na kome rade Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Multimedia Centar iz Prištine, Centar “Grad” iz Tuzle i Bacači sjenki iz Zagreba. Postavljajući pitanje solidarnosti i zajedništva na Balkanu, projekat traži puteve za prevazilaženje provincijalizma, izolacionizma, jednoumlja i nacionalizma koji dominiraju u državama nastalim nakon raspada Jugoslavije i u tom procesu – ponovnim čitanjima, raspravama i scenskim izvođenjima poziva se na, danas marginaliziovane, ideje solidarnosti i zajedništva hrvatskog i jugoslovenskog pisca Miroslava Krleže. U kontekstu savremenog života povezuje naučna sa umetničkim istraživanjima – istorije kulture, književnosti, društva.
     
    Produkcija „Izlet u Rusiju“ pripremana je u koordinaciji sa manifestacijom „Festival 1 pisca – Krleža: san o drugoj obali“ Kulturnog centra Beograda.
     
    Predstava „Izlet u Rusiju“ u subotu 9. juna biće izvedena u 20 časova dok će u nedelju 10. juna biti odigrana u 19 časova

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE