Sumnjiva ekonomičnost električnog automobila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sumnjiva ekonomičnost električnog automobila

  Sa potrošnjom ekvivaletnom sa dva litra benzina na 100 kilometara, električna verzija automobila “honda fit electric” je najekonomičnije vozilo u SAD, ali ta štedljivost niti je jeftina, niti uvek dobra za okolinu. 
   
  “Fit electric” košta skoro dvostruko više od verzije sa benzinskim pogonom pa će razlika od uštede goriva teoretski nastati tek posle 11 godina eksploatacije.

  Pošto cena bezina opada, visoka cena električnog vozila postaje sve veća barijera za američke kupce. Proizvođači automobila su u maju prodali nešto više od 10.000 vozila na električni pogon što je manje od 0,2 odsto prodaje automobila u SAD.

  Električnom vozilu treba 28,6 kilovat-sati električne energije da pređe 160 kilometara, a to, po prosečnoj ceni u SAD od 11,6 centi za kilovat, košta 3,30 dolara.

  Vozilo sa benzinskim motorom i automatskim menjačem prelazi 13 kilometara po litru, tako da putovanje od 160 kilometara po prosečnoj ceni benzina u SAD od 3,57 dolara za galon košta 11,52 dolara.

  Kako je prosek SAD da se godišnje pređe 21.725 kilometara, tipičan vozač će potrošiti 445 dolara na struju za električni automobil za godinu dana, a 1.552 dolara dati za benzin za “obično” vozilo.

  Električna vozila, kažu analitičari, neće se prodavati masovno sve dok kupci ne budu sa sigurnošću videli da će uštedeti mnogo novca ako preuzmu rizik prihvatanja nove tehnologije, a to se neće dogoditi uskoro. Jer, novu tehnologiju ne kupujete da sačuvate drveće, već da uštedite novac, kaže jedan od njih – firma za istraživanje tržišta automobila TrueCar.com. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE