Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Novom Sadu teku manje prepravke objekata shodno strategiji pristupačnosti

    U okviru strategije pristupačnosti, koja je usvojena u Novom Sadu 30. marta, zabranjena je izgradnja objekata koji ne zadovoljavaju njene standarde, a u toku je korekcija sadašnjih, za koje nisu potrebna velika ulaganja. Strategija predstavlja pravni akt koji obuhvata čitav niz aktivnosti na teritoriji grada, kako bi Novi Sad bio pristupačan za sve.

    -Ne misli se samo na osobe sa invaliditetom, nego na sve ljude kojima je iz nekog razloga otežano kretanje, oslabljen vid ili sluh. Ovde spadaju i majke sa dečjim kolicima- rekla je članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Sanja Stojanović.
     
    Danas će se održati sastanak  užeg tima za pristupačnost, kada bi trebalo da budu donesene smernice za izradu lokalnog akcionog plana koji treba da bude završen do oktobra. Tada će se i tačno definisati koji će projekti imati prioritete, a najverovatnije će to biti zdravstvene i obrazovne ustanove.
     
    -Čitav niz aktivnosti koji obuhvata strategija mora da se obavlja etapno, a ceo projekat obuhvata plan koji će se realizovati u narednih šest godina – kaže Stojanović.
     
    Istakla je da javna preduzeća i ustanove treba da u svojim budžetima isplaniraju korekciju objekata, jer Grad ne može da finansira sve. Jedna od aktivnosti koju je tim za pristupačnost već preduzeo jeste adaptacija Dunavskog parka, u kom je sređen prilaz iz Ulice Ignjata Pavlasa, a u planu je da još dva budu prilagođena osobama kojima je otežano kretanje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE