Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke beže iz evra u funtu i dolar

    Centralne banke zemalja sa ekonomijom u razvoju počele su da se oslobađaju evra kako bi održale kurs nacionalnih valuta, zbog čega vrednost evra pada.


    Evro je u maju pojeftinio za 6,6 odsto u odnosu na američki dolar, što je najveći pad od septembra 2011. godine, i za 7,3 odsto prema japanskom jenu, obzirom da zbog pojačane bojazni od izlaska Grčke iz zone evra, investitori smanjuju ulaganja u evropsku aktivu, uključujući i državne obveznice perifernih zemalja evrozone.
     
    Centralne banke su bile među najaktivnijim prodavcima aktive nominovane u evrima, što je iskrivilo uobičajene devizne trendove. Prema podacima Bank of America centralne banke su redukovale ulaganja u evro neuobičajeno brzo u maju, a njihov primer sledili su investicioni fondovi i institucionalni investitori.

    Devizni analitičar Bank of America Ričard Kočinos je izjavio da su pre godinu dana centralne banke pomogle u sprečavanju pada evra, ali se zbog usporenog rasta rezervi deviza i zlata sada oslobadjaju aktive u evrima.
     
    Tradicionalno su centralne banke zemalja u razvoju, uključujući i Kinu, bile najveći kupci evropske valute, pošto su nastojale da diversifikuju svoje devizne rezerve, čiji je najveći deo nominovan u dolarima.
     
    Poslednjih nedelja mnoge od njih su, međutim, počele da prodaju evre i kupuju sopstvenu valut zbog evropske dužničke krize i globalnog slabljenja ekonomskog rasta. Eksperti japanske investicione banke „Nomura“ ocenjuju da je Južna Koreja za nekoliko nedelja potrošila 7 milijardi dolara za podšsku svojoj nacionalnoj valuti – vonu. Prikrivene intervencije na svom deviznom tržištu sprovodile su Indija, Indonezija i Filipini.

    Mnoge centralne banke su do nedavno razmatrale mogućnost da povećaju ulaganja u evro na 40 procenata svojih rezervi, ali sada prednost daju britanskoj funti, australijskom i kanadskom dolaru, kao i skandinavskim valutama.
    Američki dolar ostaje osnovna svetska rezervna valuta. Prema informaciji Međunarodnog monetarnog fonda, više od 60 odsto svetskih rezervi deviza i zlata je nominovano u američkoj nacionalnoj valuti, dok je u evrima oko 25 procenta.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE